Opis:
Zastosowanie
Wykorzystywane są zarówno całe tuszki ryby jak i jej części. Najczęściej dostępna jest w postaci zamrożonych filetów lub w dzwonka. Dzięki zwartej konsystencji doskonale nadaję się do smażenia, pieczenia oraz grillowania, ponadto do gotowania na parze oraz wędzenia. Mięso tilapii jest białe, chude i nie zawiera dużo ości. Aby pozbyć się nieprzyjemnego morskiego zapachu, należy na dwie godziny przed obróbką, skropić rybę sokiem z cytryny i wstawić do lodówki. Do dań z tilapią doskonale pasuje ryż, ziemniaki oraz lekkie, słodkie sosy. Ryba ta nie wymaga dużej ilości przypraw, doprawiamy ją tylko tymiankiem, bazylią lub goździkami.
Występowanie
Zasiedlają różne typy zbiorników z wodą słodką. Hodowane są również w Polsce.
Systematyka - Rodzina
Pielęgnicowate
Cechy charakterystyczne
Charakteryzuje ją duża głowa z szerokim otworem gębowym. Niektóre osobniki osiągają wagę nawet do 20kg i średnio, około 40cm długości. Mięso z tej ryby jest bardzo smaczne, zawiera średni poziom tłuszczu i jest pożywne.
Nazwa w języku angielskim
Tilapia
Nazwa w języku francuskim
Tilapia
Nazwa w języku niemieckim
Tilapia

Tilapia wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
402
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
96
kcal
Woda
78.1
g
Popiół
0.9
g
Białko ogółem
20.1
g
Białko zwierzęce
20.1
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
50
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
930
mg
Leucyna
1603
mg
Lizyna
1810
mg
Metionina
593
mg
Cystyna
220
mg
Fenyloalanina
810
mg
Tyrozyna
680
mg
Treonina
950
mg
Tryptofan
210
mg
Walina
970
mg
Arginina
1277
mg
Histydyna
470
mg
Alanina
1220
mg
Kwas asparginowy
2297
mg
Kwas glutaminowy
3213
mg
Glicyna
1043
mg
Prolina
757
mg
Seryna
813
mg
Sód
52
mg
Potas
302
mg
Wapń
10
mg
Fosfor
170
mg
Magnez
27
mg
Żelazo
0.6
mg
Cynk
0.3
mg
Miedź
0.1
mg
Mangan
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.4
mg
witamina B1 (tiamina)
0
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.1
mg
Niacyna
3.9
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.2
mg
foliany (kwas foliowy)
24
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
1.6
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.07
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.56
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0.14
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.77
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.5
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.27
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.77
g
Kwas linolowy
0.21
g
Linolenowy
0.04
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0.03
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0.01
g
Kwas arachidonowy
0.03
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0.07
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0.06
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0.1
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.55
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
niezle pasuje jeszcze do tego drobno krojony pomidor :)
najlepsza ze wszystkich, pyszności
Bardzo szybko sie robi i wychodzi naprawde dobra zupa, smakuje prawie jak domowa. Ostatnio robilam ...
Bardzo dobry pasztet, mi bardzo smakuje i czosnkowy jest chyba najlepszy ze wszystkich.
Uwielbiam ten pasztet z pomidorami! Super smakuje z ketchupem :)
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.241