Opis:
Zastosowanie
Maślak żółty idealnie nadaje się do suszenia, marynowania, przyrządzania sosów, zup i sałatek. Można z niego sporządzać różne przetwory.
Opis kapelusza
Średnica kapelusza wynosi od 3-15cm. Jest w różnych odcieniach żółci, o półkolistym, stożkowatym kształcie, który z biegiem czasu staje się bardziej płaski. Powierzchnia kapelusza gładka, pokryta śluzem czasami plamista lub pomarszczona.
Opis trzonu
Wysokość trzonu wynosi 4-15cm. Grubość około 1-2,5cm. Ma odcień żółtawy do czerwono-brązowego, często pokryty siateczką z drobnymi brązowymi ziarenkami. Kształt cylindryczny lub maczugowaty.
Występowanie
Rośnie wyłącznie pod modrzewiami. Występuje od czerwca do listopada.
Nazwa regionalna lub potoczna
Inna nazwy to: Grzyb okazały, grzyb strojny, grzyb modrzewiowy, borowik piękny, borowik żółty, borowik strojny, borowik piekący, maślak czerwony, czerwonka, modrzewiak, modrzewiowy, żółtak, maślak strojny.
Nazwa łacińska
Suillus grevillei, Suillus flavus, Suillus elegans, Boletus elegans, Ixocomus elegans
Systematyka - Rząd
borowikowców
Systematyka - Rodzina
borowikowatych
Nazwa w języku angielskim
Larch Bolete, Greville\'s Bolete, Bovine Bolete
Nazwa w języku niemieckim
Goldröhrling
Nazwa w języku francuskim
Bolet élégant

Maślak żółty wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
163.2
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
39
kcal
Białko ogółem
1.7
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
1.7
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
5.4
g
Laktoza
0
g
Błonnik pokarmowy
2.7
g

Przepisy z produktem:

Grzyby suszone
Borowiki dokładnie czyścimy. Maślaki obieramy. Grzyby suszymy w piekarniku nagrzanym do ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
"Najlepiej jest również pić mleko do posiłku, a nie po nim." ciekawe :)
Znalazłam na you tube filmik jak usunąć plamy z czerwonego wina i sprawdziłam ten produkt - ...
Ja swój olej zwykle oddaje do skupu http://www.euro-eko-polska.pl/ zbyt często wylewałam olej i ...
Gdzie to kupić!??!?!?!?!?!?!?!?!?
Co Wy to gadacie o tych pestkach z dyni? "100g pestek z dyni zawiera 262 mg (ekwiwalentu jonów ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.587