Noni

Opis:
Definicja
Noni jest owocem tropikalnego drzewa o tej samej nazwie, bardzo często uprawianego jako roślina ozdobna. Rośnie głównie na Wyspach Karaibskich, w Chinach, Malezji, Indiach i Filipinach.
Zastosowanie
Owoce, przede wszystkim nie w pełni dojrzałe, doskonale nadają się do jedzenia na surowo. Można je także gotować lub suszyć. Z noni sporządza się także sok o właściwościach leczniczych.
Smak
Dojrzały owoc ma gorzki smak.
Kolor
Skórka noni ma zielono-żółty kolor, a miąższ jest perłowo-biały.
Zapach
Wyróżnia się specyficznym zapachem.
Kształt
Charakteryzuje się owalnym kształtem, powierzchnia owocu jest bardzo nierówna.
Rozmiar
Długość owocu wynosi od 5 do 12 cm.
Sposób przechowywania
Należy go przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Jak rozpoznać jakość/świeżość
Świeżość owocu najlepiej określa jego kolor. Zielona, żółto-zielona lub żółta barwa skórki świadczy o tym, że noni nadaje się do spożycia. Ciemniejsze zabarwienie świadczy o niskiej wartości owocu.
Dobre źródło
Noni stanowi dobre źródło błonnika, aminokwasów, polisacharydów, selenu oraz glikozydów.
Ciekawostki
Lecznicze właściwości tego owocu znano i wykorzystywano już ponad 6000 lat temu w Indiach.
Nazwa regionalna lub potoczna
Owoce noni nazywane są morwami indyjskimi.
Nazwa w języku angielskim
Noni
Nazwa w języku francuskim
Pomme-chien
Nazwa w języku niemieckim
Noni
Nazwa łacińska
Morinda citrifolia
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.252
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});