Opis:
Definicja
Jackfruit jest owocem drzewa bochenkowego, które osiąga około 20 m wysokości. Należy do rodziny morwowatych. Rośnie głównie w południowej i południowo-wschodniej Azji. Owoce wyrastają bezpośrednio z pnia drzewa, a nie na gałęziach. Ich jadalną część stanowi żółta osłonka nasion oraz same nasiona.
Zastosowanie
Owoce przede wszystkich spożywa się na surowo. Poza tym wykorzystuje się je do robienia dżemów oraz owocowych chipsów. W kuchni indyjskiej wykorzystywane są również nasiona jackfruit, ale tylko po uprzednim uprażeniu. Przygotowanie owocu do spożycia może być nieco trudne, ponieważ jackfruit są bardzo lepkie.
Smak
Jackfruit charakteryzuje się słodkim, soczystym smakiem.
Kolor
Dojrzały owoc ma zieloną, grubą skórkę pokrytą licznymi kolcami i bruzdami..
Zapach
Ma delikatny, charakterystyczny aromat.
Kształt
Cechuje go owalny kształt.
Rozmiar
Osiąga około 100 cm długości i 40 cm szerokości.
Sposób przechowywania
Należy go przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Jak rozpoznać jakość/świeżość
Świeży owoc powinien być słodki i soczysty oraz nie może mieć żadnych obcych nalotów na skórce i miąższu.
Dobre źródło
Stanowi dobre źródło węglowodanów oraz błonnika.
Ciekawostki
Drzewo bochenkowe uprawiano w Indiach już 600 lat przed naszą erą.
Nazwa w języku angielskim
Jackfruit
Nazwa w języku francuskim
Jacouier
Nazwa w języku niemieckim
Jackfrucht
Nazwa łacińska
Artocarpus heterophyllus

Jackfruit wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
394
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
94
kcal
Woda
73.2
g
Popiół
1
g
Białko ogółem
1.5
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
1.5
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
24
g
Błonnik pokarmowy
1.6
g
Sód
3
mg
Potas
303
mg
Wapń
34
mg
Fosfor
36
mg
Magnez
37
mg
Żelazo
0.6
mg
Cynk
0.4
mg
Miedź
0.2
mg
Mangan
0.2
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
15
μg
retinol
0
μg
witamina B1 (tiamina)
0
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.1
mg
Niacyna
0.4
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.1
mg
foliany (kwas foliowy)
14
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
6.7
mg
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.1
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.2
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.254
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});