Miechunka pomidorowa

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Definicja
Miechunka pomidorowa należy do roślin jednorocznych z rodziny psiankowatych. Osiąga wysokość około 50 cm. Pochodzi z Meksyku, gdzie do dziś jest uprawiana, obecnie rośnie także w wielu ciepłych krajach.
Zastosowanie
Dodawana jest do sałatek, konfitur, sosów, wielu dań serwowanych na ciepło oraz potraw warzywnych. Doskonale komponuje się z dynią, pomidorami, cebulą, czosnkiem i cukinią. Miechunka pomidorowa stanowi jeden z głównych składników meksykańskiego sosu do tortilli - peperonaty.
Kolor
Dojrzały owoc ma żółtą barwę, niekiedy z fioletowawym odcieniem. Pokryty jest skórzastym, suchym mieszkiem.
Kształt
Charakteryzuje się kulistym kształtem.
Rozmiar
Osiaga około 4-5 cm średnicy, masa jednego owocu najczęściej wynosi 50-70g.
Sposób przechowywania
Należy ją przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce.
Jak rozpoznać jakość/świeżość
Świeży owoc powinien być twardy oraz mieć intensywnie zielone łuski.
Dobre źródło
Miechunka pomidorowa stanowi dobre źródło witaminy C, węglowodanów, pektyn oraz kwasów organicznych.
Nazwa regionalna lub potoczna
Owoc ten nazywany jest także miechunką lepką lub miechunką skórzastą.
Nazwa w języku angielskim
Tomatillo
Nazwa w języku francuskim
Tomatille
Nazwa w języku niemieckim
Tomatillo
Nazwa łacińska
Physalis ixocarpa

Miechunka pomidorowa wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
134
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
32
kcal
Woda
91.6
g
Popiół
0.5
g
Białko ogółem
1
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
1
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
5.8
g
Błonnik pokarmowy
1.9
g
Sód
1
mg
Potas
268
mg
Wapń
7
mg
Fosfor
39
mg
Magnez
20
mg
Żelazo
0.6
mg
Cynk
0.2
mg
Miedź
0.1
mg
Mangan
0.2
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
6
μg
retinol
0
μg
beta karoten
63
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.4
mg
witamina B1 (tiamina)
0
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0
mg
Niacyna
1.9
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.1
mg
foliany (kwas foliowy)
7
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
11.7
mg
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
1.9
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
3.9
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.25
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});