Opis:
Zastosowanie
Miąższ orzecha kokosowego stosowany jest do wyrobu oleju kokosowego, wiórków kokosowych, produktów cukierniczych, sałatek oraz lodów. Jadany jest również na surowo, jako jako samodzielna przekąska, dodatek do sałatek lub deserów. Mleczko kokosowe używane jest jako napój, składnik marynat i potraw malezyjskich.
Gatunek, rodzina
Należy do rodziny arekowate.
Nazwa regionalna lub potoczna
Inna nazwa to kokos.
Występowanie
Palmy kokosowe naturalnie występują na wyspach leżących w strefie podzwrotnikowej i międzyzwrotnikowej Oceanu Spokojnego. Owoce są obecnie produkowane w Malezji, Polinezji, w południowej Azji i Ameryce Południowej.
Smak
Ma lekko gorzki smak.
Kolor
Okrywa zewnętrzna kokosu jest brązowa i twarda, pokryta włókniną. W środku skorupa wyścielona jest białym i twardym jadalnym miąższem. Natomiast w samym środku znajduje się prawie przezroczysty płyn.
Kształt
Charakteryzuje się kulistym kształtem.
Waga
Masa orzechów kokosowych sięga nawet do 8kg.
Rozmiar
Średnica waha się od 10 do 15cm.
Sposób przechowywania
Orzechy można przechowywać kilka miesięcy w suchym i chłodnym miejscu.
Sposób przygotowania
Jednym ze sposobów na otwarcie orzecha kokosowego jest podgrzanie jego skorupy w mikrofalówce. Pod wpływem temperatury skórka lekko pęka. Należy wtedy szybko wyjąć orzech.
Ciekawostki
Orzechy kokosowe używane były na wyspie Nicobar jako środek płatniczy.
Nazwa łacińska
Cocos nucifera
Nazwa w języku angielskim
Coconut
Nazwa w języku francuskim
Cocotier
Nazwa w języku niemieckim
Kokosnuss

Orzech kokosowy wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1403
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
335
kcal
Woda
46.9
g
Popiół
1
g
Białko ogółem
3.4
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
3.4
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
15.2
g
Sacharoza
3.7
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
9.9
g
Izoleucyna
121
mg
Leucyna
233
mg
Lizyna
140
mg
Metionina
58
mg
Cystyna
62
mg
Fenyloalanina
158
mg
Tyrozyna
98
mg
Treonina
112
mg
Tryptofan
36
mg
Walina
186
mg
Arginina
513
mg
Histydyna
72
mg
Alanina
158
mg
Kwas asparginowy
308
mg
Kwas glutaminowy
708
mg
Glicyna
149
mg
Prolina
130
mg
Seryna
158
mg
Sód
20
mg
Potas
355
mg
Wapń
14
mg
Fosfor
94
mg
Magnez
43
mg
Żelazo
1.8
mg
Cynk
0.5
mg
Miedź
0.44
mg
Mangan
1
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.73
mg
witamina B1 (tiamina)
0.07
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.02
mg
Niacyna
0.5
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.05
mg
foliany (kwas foliowy)
26
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
3
mg
Kwas masłowy
0.63
g
Kwas kapronowy
1
g
Kwas kaprylowy
1
g
Kwas kaprynowy
2.27
g
Kwas laurynowy
15.3
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
5.06
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
2.88
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0.77
g
Kwas arachidowy
0.32
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
29.23
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
2.11
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
2.24
g
Kwas linolowy
0.58
g
Linolenowy
0
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.58
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
zapraszam na mojego bloga z przepisami dla cukrzyków: http://www.slodziutkamama.blogspot.com/
Plastikowa miska w mikrofali?:D
Przede wszystkim na pewno nie kupować w hipermarketach, nie wiadomo jak długo to mięso tam ...
MAGNEZ W TABLETKACH jest NAJLEPSZY ! Nie drogi ! I skuteczny !
banan ? czekolada najbardziej mi odpowiada a ile nawet kalorii jest w niej dlatego NIE nie ...
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.592