Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Zastosowanie
Tuszka z królika doskonale nadaje się na dania pieczone. Przyrządza się z niej doskonałe, wykwintne i smaczne potrawy. Całą, świeżą tuszkę nadziewamy farszem, np: grzybowym, ziołowym lub owocowym. Mięso nie wymaga dużej ilości przypraw, jednak mięso starszych królików może być nieco twardsze, dlatego można je wcześniej przez kilka godzin marynować w zalewie z wina i ziół. Tuszkę pieczemy w brytfannie lub w naczyniu żaroodpornym, można również nadziać królika na rożen. Tuszkę z królika podajemy z pieczonymi ziemniakami oraz sosem, np: śmietanowym, żurawinowym lub grzybowym.
Smak
Mięso królicze jest bardzo delikatne i soczyste.
Zapach
Ma swoisty, mięsny zapach dziczyzny.
Kolor
Mięso najwyższej jakości ma jasnoróżowy kolor.
Przerost tłuszczowy
Odznacza się bardzo małym przerostem tłuszczowym.
Struktura mięsa
Mięso z królika jest delikatne, soczyste, zwarte. Jest mięsem chudym, bez ścięgien i powięzi. Przy odpowiednim trybowaniu można zmniejszyć zawartości tłuszczu. Mięso dobrze odchodzi od kości.
Dobre źródło
Stanowi dobre źródło pełnowartościowego białka oraz żelaza. W porównaniu z innymi mięsami zawiera dużo mniej wody, a więcej składników odżywczych. Mięso z królika polecane jest dla małych dzieci, osób starszych, a także chorych na cukrzyce.
Nazwa w języku angielskim
Rabbit
Nazwa w języku francuskim
Lapin
Nazwa w języku niemieckim
Kaninchen

Tuszka z królika wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
477
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
114
kcal
Woda
74.5
g
Popiół
1.1
g
Białko ogółem
21.8
g
Białko zwierzęce
21.8
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
81
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
1034
mg
Leucyna
1698
mg
Lizyna
1908
mg
Metionina
545
mg
Cystyna
274
mg
Fenyloalanina
895
mg
Tyrozyna
776
mg
Treonina
975
mg
Tryptofan
288
mg
Walina
1108
mg
Arginina
1346
mg
Histydyna
611
mg
Alanina
1315
mg
Kwas asparginowy
2129
mg
Kwas glutaminowy
3496
mg
Glicyna
1183
mg
Prolina
1065
mg
Seryna
966
mg
Sód
50
mg
Potas
378
mg
Wapń
12
mg
Fosfor
226
mg
Magnez
29
mg
Żelazo
3.2
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
witamina B1 (tiamina)
0
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.1
mg
Niacyna
6.5
mg
witamina C
0
mg
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.06
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.52
g
Kwas stearynowy
0.11
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.7
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.54
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.6
g
Kwas linolowy
0.36
g
Linolenowy
0.09
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.5
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Odnośnie majonezu: ten sklepowy jest przeważnie robiony z jajek przemysłowych w formie proszku, ...
Bardzo dziękuję pomogło :)
warto pamietac ze po podgrzaniu do mniej wiecej 40 stopni, miod zachowuje swoje wlasciwosci ...
Ho
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.239