Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Zastosowanie
Mięso z królika ma szerokie zastosowanie kulinarne. Może być stosowane w diecie małych dzieci oraz osób chorych na cukrzycę. Doskonale sprawdza się w daniach pieczonych, smażonych oraz duszonych. Na udkach można gotować smaczne rosoły, zupy oraz potrawki. Ponadto można je smażyć na patelni lub piec na ruszcie. Nie wymagają one dużej ilości przypraw. Pieczone udka z królika podajemy na półmisku z ziemniakami i surówką.
Smak
Mięso królicze jest bardzo delikatne i lekko słodkie.
Zapach
Swoisty, mięsny, łagodny.
Kolor
Udo najwyższej jakości ma jasnoróżowy kolor.
Przerost tłuszczowy
nieznaczny
Struktura mięsa
Mięso to jest delikatne, soczyste i zwarte. Przy dokładnym trybowaniu, można znacznie zmniejszyć ilość tkanki tłuszczowej. Mięso bardzo dobrze odchodzi od kości.
Dobre źródło
Udo z królika jest po combrze, jedną z najcenniejszych pod względem wartości odżywczej części tuszy króliczej. Zawiera bardzo mało tłuszczu (4-8%), natomiast dużo białka (ok. 20%).
Nazwa w języku angielskim
Leg of the rabbit
Nazwa w języku francuskim
Cuisses Lapin
Nazwa w języku niemieckim
Bein des Kaninchens

Udo z królika wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
699
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
167
kcal
Woda
75
g
Popiół
1.1
g
Białko ogółem
23
g
Białko zwierzęce
23
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
56
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
1034
mg
Leucyna
1698
mg
Lizyna
1908
mg
Metionina
545
mg
Cystyna
274
mg
Fenyloalanina
895
mg
Tyrozyna
776
mg
Treonina
975
mg
Tryptofan
288
mg
Walina
1108
mg
Arginina
1346
mg
Histydyna
611
mg
Alanina
1315
mg
Kwas asparginowy
2129
mg
Kwas glutaminowy
3496
mg
Glicyna
1183
mg
Prolina
1065
mg
Seryna
966
mg
Sód
50
mg
Potas
378
mg
Wapń
12
mg
Fosfor
226
mg
Magnez
29
mg
Żelazo
3.2
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
witamina B1 (tiamina)
0
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.1
mg
Niacyna
6.5
mg
witamina C
0
mg
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.06
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.52
g
Kwas stearynowy
0.11
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.7
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.54
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.6
g
Kwas linolowy
0.36
g
Linolenowy
0.09
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.5
g

Przepisy z produktem:

Królik pieczony
Comber i udziec z królika myjemy, osuszamy i nacieramy solą. Wkładamy do naczynia ...
Królik w sosie śmietanowym
Comber i udziec z królika myjemy, osuszamy i nacieramy solą. Wkładamy do naczynia ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Fajnym wyjściem jest jeszcze papier od electroluxa, jest bardzo wytrzymały i często ...
super w gory. polecam
mini desery ~ Gość
Jami, jami, wygląda obłędnie i pewno jest mega smaczny. Ciężko byłoby mi to powtórzyć, tak ...
dla cukrzykow najlepsza jest szara reneta.
tabelka zasłonięta - niestety masakra
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.235