Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)

Polędwica z dzika

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Zastosowanie
Polędwica z dzika należy do najbardziej wykwintnych mięs. Doskonale nadaje się na dania pieczone, smażone oraz duszone. Polędwica należy do mięs chudych, dlatego przed dalszą obróbką powinno się ją marynować, ewentualnie szpikować słoniną lub boczkiem, będzie ona wtedy bardziej krucha i soczysta. Do dziczyzny znakomicie pasuje rozmaryn, estragon, liść laurowy oraz jagody jałowca. Polędwice dusimy w brytfannie lub pieczemy na ruszcie. Podajemy ją na półmisku z pieczonymi ziemniakami, kaszą oraz sosami, np: śliwkowym, grzybowym żurawinowym lub jałowcowym.
Smak
Delikatny, soczysty i lekko słodki.
Zapach
Charakterystyczny dla dziczyzny.
Kolor
Polędwica najwyższej jakości ma ciemnoczerwoną barwę.
Przerost tłuszczowy
nieznaczny
Struktura mięsa
Jest to jest chude, delikatne i dosyć elastyczne. Nie zawiera tłuszczu, powięzi ani ścięgien. Mięso dobrze odchodzi od kości.
Dobre źródło
Polędwica z dzika jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka oraz żelaza. Należy do mięs chudych, gdyż nie zawiera tłuszczu oraz cholesterolu.
Nazwa w języku angielskim
Loin of boar
Nazwa w języku francuskim
Longe de sanglier
Nazwa w języku niemieckim
Wildschwein Lende

Polędwica z dzika wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
460
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
110
kcal
Woda
71.5
g
Popiół
1
g
Białko ogółem
21.2
g
Białko zwierzęce
21.2
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
65
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g

Przepisy z produktem:

Polędwica z dzika
Z wina, wody, soku z cytryny, pokrojonej cebuli, przypraw korzennych i suszonych śliwek ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
"Najlepiej jest również pić mleko do posiłku, a nie po nim." ciekawe :)
Znalazłam na you tube filmik jak usunąć plamy z czerwonego wina i sprawdziłam ten produkt - ...
Ja swój olej zwykle oddaje do skupu http://www.euro-eko-polska.pl/ zbyt często wylewałam olej i ...
Gdzie to kupić!??!?!?!?!?!?!?!?!?
Co Wy to gadacie o tych pestkach z dyni? "100g pestek z dyni zawiera 262 mg (ekwiwalentu jonów ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.715