Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)

Polędwica z jelenia

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Zastosowanie
Polędwica z jelenia jest bardzo delikatnym mięsem, należy więc przyrządzać je z wielką skrupulatnością i dokładnością, aby nie zepsuć jego walorów smakowych. Polędwica najczęściej wykorzystywana jest do przygotowywania dań pieczonych oraz duszonych. Nie wymaga dużej ilości przypraw oraz dodatków, zazwyczaj wystarczy tylko kilku godzinne marynowanie w zalewie z czerwonego wina lub oleju, z dodatkiem tymianku, ziela angielskiego i estragonu. Z dziczyzną doskonale komponują się ciężkie sosy, takie jak: śliwkowy, jałowcowy lub żurawinowy. Z polędwicy można również przygotować smaczne kotlety sauté, panierowane i smażone na patelni grillowej lub na ruszcie. Dla smakoszy kiełbasa z jelenia stanowi niezwykły rarytas.
Smak
Delikatny i lekko słodki.
Zapach
Swoisty, typowy dla dziczyzny.
Kolor
Mięso ma barwę od czerwonej do ciemnoczerwonej.
Przerost tłuszczowy
nieznaczny
Struktura mięsa
Tkanka mięśniowa ma kruchą, delikatną i jednolitą strukturę. Nieznacznie poprzerastana jest błoną. Przy odpowiednim trybowaniu, można znacznie zmniejszyć ilość tkanki tłuszczowej.
Dobre źródło
Stanowi dobre źródło pełnowartościowego białka oraz żelaza.
Nazwa w języku angielskim
Loin of Deer
Nazwa w języku francuskim
Longe de cerf
Nazwa w języku niemieckim
Lende vom Hirsch

Polędwica z jelenia wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
573
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
137
kcal
Woda
73
g
Popiół
1.1
g
Białko ogółem
29.4
g
Białko zwierzęce
29.4
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
85
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
1287
mg
Leucyna
2280
mg
Lizyna
2434
mg
Metionina
700
mg
Cystyna
280
mg
Fenyloalanina
1133
mg
Tyrozyna
937
mg
Treonina
1133
mg
Tryptofan
266
mg
Walina
1455
mg
Arginina
1791
mg
Histydyna
895
mg
Alanina
1749
mg
Kwas asparginowy
2602
mg
Kwas glutaminowy
4253
mg
Glicyna
1637
mg
Prolina
1315
mg
Seryna
1035
mg
Sód
57
mg
Potas
434
mg
Wapń
5
mg
Fosfor
200
mg
Magnez
23
mg
Żelazo
18
mg
Cynk
4
mg
Miedź
0.3
mg
Mangan
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.6
mg
witamina B1 (tiamina)
0.3
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.6
mg
Niacyna
8.8
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.6
mg
foliany (kwas foliowy)
9
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
3.6
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0.003
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.092
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0.024
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.506
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0.027
g
Kwas stearynowy
0.484
g
Kwas arachidowy
0.005
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
1.2
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0.018
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.442
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.002
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.6
g
Kwas linolowy
0.075
g
Linolenowy
0.028
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0.023
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.1
g

Przepisy z produktem:

Polędwica z jelenia
Mięso z jelenia myjemy i oczyszczamy. Marynujemy mięso przez 4 godziny w czerwonym winie. Na ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
zapraszam na mojego bloga z przepisami dla cukrzyków: http://www.slodziutkamama.blogspot.com/
Plastikowa miska w mikrofali?:D
Przede wszystkim na pewno nie kupować w hipermarketach, nie wiadomo jak długo to mięso tam ...
MAGNEZ W TABLETKACH jest NAJLEPSZY ! Nie drogi ! I skuteczny !
banan ? czekolada najbardziej mi odpowiada a ile nawet kalorii jest w niej dlatego NIE nie ...
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.554