E968 Erytrytol

Opis:
Definicja
Jest to syntetyczna substancja słodząca. Może także pełnić funkcję nośnika, stabilizatora, zagęstnika, wypełniacza, ponadto jest substancją utrzymującą wilgotność i wzmacniającą aromat. Erytrytol otrzymywany jest poprzez fermentację z glukozy przy użyciu odpowiednich drożdży. Naturalnie występuje w owocach i sfermentowanej żywności. Erytrytol jest nieco mniej słodki od sacharozy. Może być dodawany do deserów, lodów, dżemów, galaretek, marmolad, owoców kandyzowanych, wyrobów i pieczywa cukierniczego, sosów, musztard, gum do życia oraz produktów przeznaczonych do smarowania pieczywa, opartych na kakao, mleku, tłuszczach lub suszonych owocach.
Ciekawostki
Erytrytol nie przyczynia się do powstawania próchnicy. Spożywany w nadmiernych ilościach może mieć działanie przeczyszczające.
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.271
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});