Opis:
Opis ogólny
Kantalupa jest jedną z głównych, jadalnych odmian melona. Jej nazwa pochodzi od włoskiej miejscowości Cantalupa. Owoce mają kulisty lub elipsoidalny kształt. Ich skóra jest złoto-zielona. Powierzchnia jest chropowata, pokrywają ją liczne bruzdy i guzki. Miąższ kantalupy charakteryzuje się wyjątkową soczystością, jest delikatny, bardzo aromatyczny i słodki. Może mieć pomarańczową lub zieloną barwę. Owoce tej odmiany doskonale nadają się jako samodzielny deser, a także jako składnik sałatek lub dodatek do lodów. Niestety kantalupy są bardzo nietrwałe i nie można zbyt długo ich przechowywać.

Kantalupa wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
141
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
34
kcal
Woda
90.15
g
Popiół
0.65
g
Białko ogółem
0.84
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0.84
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
8.16
g
Skrobia
0.03
g
Błonnik pokarmowy
0.9
g
Izoleucyna
21
mg
Leucyna
29
mg
Lizyna
30
mg
Metionina
12
mg
Cystyna
2
mg
Fenyloalanina
23
mg
Tyrozyna
14
mg
Treonina
17
mg
Tryptofan
2
mg
Walina
33
mg
Arginina
29
mg
Histydyna
15
mg
Alanina
95
mg
Kwas asparginowy
136
mg
Kwas glutaminowy
209
mg
Glicyna
26
mg
Prolina
19
mg
Seryna
42
mg
Sód
16
mg
Potas
267
mg
Wapń
9
mg
Fosfor
15
mg
Magnez
12
mg
Żelazo
0.21
mg
Cynk
0.18
mg
Miedź
0.041
mg
Mangan
0.041
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
3382
μg
retinol
0
μg
beta karoten
2020
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.05
mg
witamina B1 (tiamina)
0.041
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.019
mg
Niacyna
0.734
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.072
mg
foliany (kwas foliowy)
21
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
36.7
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0.001
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.001
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.043
g
Kwas stearynowy
0.005
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.051
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.003
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.003
g
Kwas linolowy
0.035
g
Linolenowy
0.046
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.081
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
"Najlepiej jest również pić mleko do posiłku, a nie po nim." ciekawe :)
Znalazłam na you tube filmik jak usunąć plamy z czerwonego wina i sprawdziłam ten produkt - ...
Ja swój olej zwykle oddaje do skupu http://www.euro-eko-polska.pl/ zbyt często wylewałam olej i ...
Gdzie to kupić!??!?!?!?!?!?!?!?!?
Co Wy to gadacie o tych pestkach z dyni? "100g pestek z dyni zawiera 262 mg (ekwiwalentu jonów ...
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.283