Opis:
Opis ogólny
Jest to jedna z odmian melonów. Owoce mają lekko wydłużony kształt. Ich skóra jest żółta, delikatnie karbowana i pokryta warstwą wosku. Miąższ melonów jest dość twardy, bardzo słodki i soczysty, ma jasną - białą lub zielonkawą barwę. Smak owoców przypomina nieco świeże zielone ogórki. W odróżnieniu od innych odmian melonów, Casaba są niemal bezwonne.

Melon Casaba wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
118
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
28
kcal
Woda
91.85
g
Popiół
0.36
g
Białko ogółem
1.11
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
1.11
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
6.58
g
Błonnik pokarmowy
0.9
g
Sód
9
mg
Potas
182
mg
Wapń
11
mg
Fosfor
5
mg
Magnez
11
mg
Żelazo
0.34
mg
Cynk
0.07
mg
Miedź
0.06
mg
Mangan
0.035
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.05
mg
witamina B1 (tiamina)
0.015
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.031
mg
Niacyna
0.232
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.163
mg
foliany (kwas foliowy)
8
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
21.8
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0.001
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.001
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.021
g
Kwas stearynowy
0.002
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.025
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.002
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.002
g
Kwas linolowy
0.017
g
Linolenowy
0.022
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.039
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Sernix ~ Gość
quick payday loans of newark fast loans in 1 hour quick loans online no credit check quick loans ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.157