Zastosowanie
Czarny sezam charakteryzuje się nieco intensywniejszym smakiem od sezamu białego, jest lekko orzechowy, słodki i pozbawiony gorzkawego posmaku. Stanowi bardzo popularny składnik wielu dań kuchni azjatyckiej, często dodawany jest do sushi, farszy, deserów, surówek i sałatek, posypuje się nim powierzchnię pieczywa. Doskonale komponuje się z mięsem, rybami, warzywami i owocami.
Nasiona czarnego sezamu korzystnie wpływają na pracę jelit, szczególnie pomagają na zaparcia i regularne wypróżnianie się, a także wspomagają pracę nerek oraz wątroby. Jednak osoby narażone na biegunki powinny skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem regularnego spożywania czarnego sezamu. Ponadto nasiona zawierają fitosterole, które są związkiem podobnym do cholesterolu, ale zmniejszają jego poziom we krwi człowieka.
Pochodzenie
Sezam od tysięcy lat jest znany i uprawiany w Azji i Afryce, natomiast nie jest znane dokładne jego pochodzenie.
Budowa
Nasiona sezamu są bardzo małe.
Kształt
Mają owalny, bocznie spłaszczony kształt.
Kolor
Jak sama nazwa wskazuje, czarny sezam ma bardzo ciemny kolor.
Sposób obróbki
Nasiona sezamu są zbierane wczesną jesienią, a następnie suszone. Można je jeść na surowo, a także prażyć i smażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Wykorzystuje się zarówno całe nasiona i zmielone. Ponadto z nasion sezamu produkuje się również olej.
Nazwa w języku angielskim