Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Zastosowanie
Czarny sezam charakteryzuje się nieco intensywniejszym smakiem od sezamu białego, jest lekko orzechowy, słodki i pozbawiony gorzkawego posmaku. Stanowi bardzo popularny składnik wielu dań kuchni azjatyckiej, często dodawany jest do sushi, farszy, deserów, surówek i sałatek, posypuje się nim powierzchnię pieczywa. Doskonale komponuje się z mięsem, rybami, warzywami i owocami. Nasiona czarnego sezamu korzystnie wpływają na pracę jelit, szczególnie pomagają na zaparcia i regularne wypróżnianie się, a także wspomagają pracę nerek oraz wątroby. Jednak osoby narażone na biegunki powinny skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem regularnego spożywania czarnego sezamu. Ponadto nasiona zawierają fitosterole, które są związkiem podobnym do cholesterolu, ale zmniejszają jego poziom we krwi człowieka.
Pochodzenie
Sezam od tysięcy lat jest znany i uprawiany w Azji i Afryce, natomiast nie jest znane dokładne jego pochodzenie.
Budowa
Nasiona sezamu są bardzo małe.
Kształt
Mają owalny, bocznie spłaszczony kształt.
Kolor
Jak sama nazwa wskazuje, czarny sezam ma bardzo ciemny kolor.
Sposób obróbki
Nasiona sezamu są zbierane wczesną jesienią, a następnie suszone. Można je jeść na surowo, a także prażyć i smażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Wykorzystuje się zarówno całe nasiona i zmielone. Ponadto z nasion sezamu produkuje się również olej.
Nazwa w języku angielskim
Black Sesame

Sezam czarny wartości odżywcze

Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0
g

Przepisy z produktem:

Mus z łososia wędzonego z kawiorem, sezamem i mikro ziołami.
Velouté: Pokrojoną w kostkę szalotkę smażymy na maśle. Dodajemy mąkę, mieszamy. Podlewamy ...
Terrina drobiowa w paskach marchwi
Części maszynki do mielenia mięsa chłodzimy ok 60 minut. Mięso drobiowe kroimy w kostkę, ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Jak można coś takiego wciskać ludziom?! Ohyda! Przy pierwszym kęsie wyczułam mannę, a ...
swietnie
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.316