Sałata Lollo

Opis:
Zastosowanie
Sałata Lollo często stanowi składnik sałat mieszanych. Doskonale komponuje się z mięsami i ostrymi sosami. Nadaje się jako dodatek do kanapek, a także jako składnik sałatek i surówek, jednak najczęściej wykorzystuje się ją do dekorowania półmisków z innymi potrawami.
Gatunek, rodzina
Należy do rodziny astrowatych.
Występowanie
Sałata Lollo jest uprawiana głównie we Włoszech.
Rozmiar
Wyróżnia się dużymi, karbowanymi i niezwykle dekoracyjnymi liśćmi, luźno zebranymi w niedużą główkę.
Smak
Charakteryzuje się lekko orzechowym i gorzkawym, ale delikatnym, subtelnym smakiem. Łagodniejsza jest sałata zielona (Lollo Biondo).
Kolor
Sałata lollo występuje w dwóch kolorach: czerwonym lub bordowym (Lollo Roso, inaczej Lollo Rosa) oraz zielonym (Lollo Biondo lub Lollo Bianco).
Ocena świeżości
Świeża sałata ma jędrne, zielone lub czerwono-bordowe liście. Zwiędnięte lub przebarwione liście mogą świadczyć o nieświeżości sałaty.
Sposób przygotowania
Przed podaniem liście sałaty należy oddzielić od korzenia i umyć. Najlepiej rwać je palcami, ponieważ podczas krojenia nożem sok z sałaty wchodzi w reakcje ze stalą. Z tego powodu sałata może stracić swój smak.
Sposób przechowywania
Należy przechowywać ją zapakowaną w folię w lodówce, wówczas zachowuje świeżość przez około tydzień.
Nazwa w języku angielskim
Lollo lettuce

Przepisy z produktem:

Sałatka z wędzonego łososia i ogórków
Sałatę i rukolę myjemy, osuszamy, a następnie rozrywamy na mniejsze kawałki.Ogórka kroimy w ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
>Picie kawy powoduje palpitacje serca i zwiększa tętno. Może tak >się zdarzyć - ale tylko ...
wh0cd523433 citalopram hydrobromide
wh0cd237833 buy yasmin
wh0cd934644 Tenormin antabuse cephalexin with no prescription
wh0cd20707 suhagra elocon over the counter
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.241