Sałata Lollo

Opis:
Zastosowanie
Sałata Lollo często stanowi składnik sałat mieszanych. Doskonale komponuje się z mięsami i ostrymi sosami. Nadaje się jako dodatek do kanapek, a także jako składnik sałatek i surówek, jednak najczęściej wykorzystuje się ją do dekorowania półmisków z innymi potrawami.
Gatunek, rodzina
Należy do rodziny astrowatych.
Występowanie
Sałata Lollo jest uprawiana głównie we Włoszech.
Rozmiar
Wyróżnia się dużymi, karbowanymi i niezwykle dekoracyjnymi liśćmi, luźno zebranymi w niedużą główkę.
Smak
Charakteryzuje się lekko orzechowym i gorzkawym, ale delikatnym, subtelnym smakiem. Łagodniejsza jest sałata zielona (Lollo Biondo).
Kolor
Sałata lollo występuje w dwóch kolorach: czerwonym lub bordowym (Lollo Roso, inaczej Lollo Rosa) oraz zielonym (Lollo Biondo lub Lollo Bianco).
Ocena świeżości
Świeża sałata ma jędrne, zielone lub czerwono-bordowe liście. Zwiędnięte lub przebarwione liście mogą świadczyć o nieświeżości sałaty.
Sposób przygotowania
Przed podaniem liście sałaty należy oddzielić od korzenia i umyć. Najlepiej rwać je palcami, ponieważ podczas krojenia nożem sok z sałaty wchodzi w reakcje ze stalą. Z tego powodu sałata może stracić swój smak.
Sposób przechowywania
Należy przechowywać ją zapakowaną w folię w lodówce, wówczas zachowuje świeżość przez około tydzień.
Nazwa w języku angielskim
Lollo lettuce

Przepisy z produktem:

Sałatka z wędzonego łososia i ogórków
Sałatę i rukolę myjemy, osuszamy, a następnie rozrywamy na mniejsze kawałki.Ogórka kroimy w ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd708121 lasix without prescriptions allopurinol zithromax go here synthroid where to buy ...
wh0cd294750 Adalat Tablets inderal propranolol
wh0cd871195 buy robaxin online buy proscar clomid buy celexa
wh0cd327590 online flagyl anafranil
wh0cd294750 Buy Buspar Online
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.243