Opis:
Zastosowanie
Szparagi najlepiej jeść po wcześniejszym ugotowaniu lub zapieczeniu. Możemy je użyć do przyrządzania zapiekanek lub jako przystawki do mięs. Idealnie nadają się do wykwintnych sosów. Można również serwować je jako odrębne danie podawane z zasmażką z bułki i masła.
Gatunek, rodzina
Należy do rodziny szparagowatych.
Występowanie
Ta odmiana uprawiana jest głównie we Włoszech i USA.
Sezony występowania
Zbiory szparagów odbywają się od połowy maja do połowy czerwca. Hodowane w warunkach szklarniowych dostępne są przez cały rok.
Rozmiar
Dojrzałe szparagi osiągają do 20cm długości i 1cm średnicy.
Smak
Fioletowe szparagi mają słodki smak.
Zapach
Mają charakterystyczny, dość intensywny aromat.
Kolor
Wyróżniają się fioletową, biało-fioletową lub zielono-fioletową barwą.
Ocena świeżości
Świeże szparagi są jędrne i mają intensywną barwę. Gdy są długo przechowywane, tracą wodę, a co za tym idzie stają się wiotkie, a ich barwa staje się mniej intensywna. Świeżość można również sprawdzić, pocierając dwa szparagi o siebie. Jeśli warzywo wydaje skrzypiący odgłos - oznacza, że jest świeże. Główki warzyw powinny być zamknięte, a łodyga sprężysta i bez problemu dająca się złamać. Ponadto, po przełamaniu, ze świeżego szparaga wypływa sok.
Sposób przygotowania
Fioletowe szparagi należy dokładnie umyć pod zimną, bieżącą wodą, a następnie obrać, zaczynając tuż pod nasadą główki i kierując się ku dołowi. Po obraniu trzeba odłamać lub odciąć twardą końcówkę. Z bardzo młodych sztuk wystarczy usunąć około 1-2cm łodygi, natomiast ze starszych 4-5cm, a czasem nawet połowę łodygi.
Sposób przechowywania
Szparagi są bardzo nietrwałe i nalepiej jest wykorzystać je w dniu zakupu. Jeśli nie jest to możliwe, warzywa trzeba dokładnie owinąć mokrą ściereczką i włożyć do lodówki.
Ciekawostki
Szparagi uważane są za silny afrodyzjak. Kolor szparagów zależy od stopnia nasłonecznienia warzyw podczas ich wzrastania: gdy jest ono duże, otrzymywane są szparagi zielone; jeśli uprawy okryje się specjalnymi kopcami, wówczas otrzymuje się białe szparagi, natomiast szparagi fioletowe są formą pośrednią.

Szparag fioletowy wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
77
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
18
kcal
Woda
93.7
g
Popiół
0.5
g
Białko ogółem
1.9
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
1.9
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
3.7
g
Sacharoza
0.1
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0.1
g
Błonnik pokarmowy
1.5
g
Izoleucyna
60
mg
Leucyna
105
mg
Lizyna
105
mg
Metionina
31
mg
Cystyna
21
mg
Fenyloalanina
60
mg
Tyrozyna
49
mg
Treonina
65
mg
Tryptofan
27
mg
Walina
86
mg
Arginina
91
mg
Histydyna
37
mg
Alanina
133
mg
Kwas asparginowy
253
mg
Kwas glutaminowy
489
mg
Glicyna
79
mg
Prolina
133
mg
Seryna
75
mg
Sód
2
mg
Potas
300
mg
Wapń
22
mg
Fosfor
52
mg
Magnez
18
mg
Żelazo
0.7
mg
Cynk
0.9
mg
Miedź
0.08
mg
Mangan
0.2
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
101
μg
retinol
0
μg
beta karoten
608
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
1.8
mg
witamina B1 (tiamina)
0.14
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.17
mg
Niacyna
1.25
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.06
mg
foliany (kwas foliowy)
128
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
26
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.04
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0.01
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.05
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0
g
Kwas linolowy
0.1
g
Linolenowy
0.01
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.11
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd708121 lasix without prescriptions allopurinol zithromax go here synthroid where to buy ...
wh0cd294750 Adalat Tablets inderal propranolol
wh0cd871195 buy robaxin online buy proscar clomid buy celexa
wh0cd327590 online flagyl anafranil
wh0cd294750 Buy Buspar Online
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.246