Opis:
Definicja
Aronia jest rośliną z rodziny różowatych, pochodzącą z Ameryki Północnej. Najczęściej hodowany jest tylko jeden gatunek - aronia czarnoowocowa. Elementem kulinarnym są owoce, nazywane często jagodami.
Zastosowanie
Ze względu na swój specyficzny, cierpki smak, jagody aronii raczej nie są spożywane samodzielnie. Stanowią natomiast doskonały składnik dżemów, konfitur, przecierów, galaretek, soków czy nalewek. Aronia świetnie komponuje się zarówno z innymi owocami, jak i mięsami. Jagody mogą być także wykorzystywane jako naturalny barwnik.
Smak
Aronia ma bardzo cierpki smak i jest mało soczysta.
Kolor
Jagody najczęściej mają ciemnoniebieską, granatową barwę, ale mogą być także czerwone.
Kształt
Owoce aronii są kuliste, przypominają owoce jarzębiny.
Rozmiar
Jagody sa niewielkie, ich średnica wynosi około 0,1-0,3cm.
Dobre źródło
Aronia jest bardzo dobrym źródłem przeciwutleniaczy, przede wszystkim antocyjanów,, które chronią komórki ludzkiego ciała przed działaniem wolnych rodników.
Nazwa w języku angielskim
Chokeberry, aronia
Nazwa w języku francuskim
Aronia
Nazwa w języku niemieckim
Apfelbeeren
Nazwa łacińska
Aronia Medik.

Aronia wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
196.6
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
47
kcal
Białko ogółem
1.4
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
1.4
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
9.6
g
Laktoza
0
g
Błonnik pokarmowy
5.3
g
Sód
1
mg
Potas
162
mg
Wapń
30
mg
Magnez
20
mg
Żelazo
0.62
mg
Cynk
0.53
mg
Mangan
0.646
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
214
μg
beta karoten
128
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
1.17
mg
foliany (kwas foliowy)
25
μg
witamina C
21
mg
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Popcorn- Aro ~ Gość
online slots offers online roulette ipad fruit machine for sale hull online roulette quick ...
online roulette flash game online slots mobile phone online casino 25 free no deposit mobile ...
slots på internet new gambling games the online casino pokerstars no deposit bonus real ...
online roulette double up system free online slots 5 reels quiet riot soaring eagle ...
yellowhead casino new online slots 2015 online casinos that pay real cash no deposit bonus ...
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.241