Opis:
Definicja
Aronia jest rośliną z rodziny różowatych, pochodzącą z Ameryki Północnej. Najczęściej hodowany jest tylko jeden gatunek - aronia czarnoowocowa. Elementem kulinarnym są owoce, nazywane często jagodami.
Zastosowanie
Ze względu na swój specyficzny, cierpki smak, jagody aronii raczej nie są spożywane samodzielnie. Stanowią natomiast doskonały składnik dżemów, konfitur, przecierów, galaretek, soków czy nalewek. Aronia świetnie komponuje się zarówno z innymi owocami, jak i mięsami. Jagody mogą być także wykorzystywane jako naturalny barwnik.
Smak
Aronia ma bardzo cierpki smak i jest mało soczysta.
Kolor
Jagody najczęściej mają ciemnoniebieską, granatową barwę, ale mogą być także czerwone.
Kształt
Owoce aronii są kuliste, przypominają owoce jarzębiny.
Rozmiar
Jagody sa niewielkie, ich średnica wynosi około 0,1-0,3cm.
Dobre źródło
Aronia jest bardzo dobrym źródłem przeciwutleniaczy, przede wszystkim antocyjanów,, które chronią komórki ludzkiego ciała przed działaniem wolnych rodników.
Nazwa w języku angielskim
Chokeberry, aronia
Nazwa w języku francuskim
Aronia
Nazwa w języku niemieckim
Apfelbeeren
Nazwa łacińska
Aronia Medik.

Aronia wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
196.6
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
47
kcal
Białko ogółem
1.4
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
1.4
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
9.6
g
Laktoza
0
g
Błonnik pokarmowy
5.3
g
Sód
1
mg
Potas
162
mg
Wapń
30
mg
Magnez
20
mg
Żelazo
0.62
mg
Cynk
0.53
mg
Mangan
0.646
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
214
μg
beta karoten
128
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
1.17
mg
foliany (kwas foliowy)
25
μg
witamina C
21
mg
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd425002 erythoromycin without prescription buy elimite
wh0cd337793 Erythromycin AmEx Inderal With No Prescription
wh0cd392153 bupropion buy arimidex tadalafil buy prednisone buy yasmin online azithromycin
wh0cd729634 price of doxycycline 100mg
wh0cd392153 tadacip
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.239