Opis:
Zastosowanie
Rydz jest delikatny w smaku i należy do najbardziej pożądanych grzybów jadalnych. Ma szerokie zastosowanie, można go smażyć, marynować oraz suszyć.
Opis kapelusza
Kapelusz ma średnicę 5-12cm. Młody grzyb jest lekko wypukły, później rozpostarty, z wgniecionym środkiem, z czasem lejkowaty. Zazwyczaj ma kolor pomarańczowy lub czerwony.
Opis trzonu
Trzon ma 3-7cm. wysokości i 1-2,5cm. grubości. Jest prawie walcowaty, u podstawy wyraźnie cieńszy. Na powierzchni znajdują się małe, płytkie wgłębienia.
Występowanie
Owocniki wyrastają od lata do jesieni, gromadnie pod sosnami. Rydz lubi gleby piaszczyste, obrzeża lasów i miejsca trawiaste.
Nazwa regionalna lub potoczna
Inne nazwy to: rydz smaczny, ryżok, ryżyk, rydzek, rydz pański, rydzyk, rycek, rydz prawdziwy.
Nazwa łacińska
Lactarius deliciosus
Systematyka - Rząd
gołąbkowce
Systematyka - Rodzina
gołąbkowate
Nazwa w języku angielskim
Saffron milk cap
Nazwa w języku niemieckim
Edelreizker
Nazwa w języku francuskim
Lactaire délicieux

Mleczaj Rydz wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
184
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
44
kcal
Białko ogółem
2.2
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
2.2
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
6
g
Laktoza
0
g
Błonnik pokarmowy
3.1
g
Sód
0
mg
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.242
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});