Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Zastosowanie
Comber znakomicie nadaje się na dania pieczone, duszone, smażone oraz grillowane. Najczęściej podaje się go jako duszoną pieczeń, zrazy, medaliony, steki lub w postaci szaszłyków oraz kotletów z kostką.
Smak
Comber jagnięcy ma delikatny, mięsny smak.
Zapach
Charakterystczny, swoisty, mięsny zapach.
Kolor
Comber najwyższej jakości charakteryzuje się czerwonym kolorem.
Przerost tłuszczowy
średni
Pochodzenie
Jest to część półtuszy z części lędźwiowo-krzyżowej.
Struktura mięsa
Comber tworzy mięsień pokryty grubą i dość sztywną błoną oraz warstwą tłuszczu. Mięso jest delikatne, soczyste, choć może wydawać się lekko twardawe.
Dobre źródło
Jagnięcina jest dobrym źródłem witaminy A, B1, B2 oraz pełnowartościowego białka zwierzęcego.
Nazwa w języku angielskim
Saddle of lamb
Nazwa w języku francuskim
Selle d'agneau
Nazwa w języku niemieckim
Lammrücken
Cechy świeżego mięsa
Comber to mięso najwyższej jakości, charakteryzuje się łagodnym, delikatnym i soczystym smakiem. Odznacza się czerwonym kolorem i średnim przerostem tłuszczowym, który ma kruchą konsystencję. Mięso najczęściej występuje w kawałku, ale dostępne jest też w formie \"kotletów\".
Gdzie kupić
supermarket, rzeźnik, sklep osiedlowy
Metoda pakowania
próżniowe, na tackach
Metoda przygotowania
duszenie, smażenie, pieczenie, grillowanie
Wykorzystanie
pieczeń duszona, pieczeń na dziko, kotlety z rusztu, kotlety sauté, filety, zrazy, szaszłyki, wędliny, tatar
Przechowywanie mięsa surowego
forma czas i temperatura zamrażarka
duże kawałki do 3 dni w temp. od 2ºC do 7ºC od -10 do -18ºC, maksymalny okres przechowywania 3-5 miesięcy
małe kawałki jeden dzień w temperaturze od 2ºC do 4ºC
Przechowywanie wędlin
sposób przechowywania czas i temperatura
zawinięte w pergamin lub powieszone w przewiewnym miejscu maksymalny czas przechowywania w temperaturze od 10ºC do 15ºC do miesiąca
Rozmrażanie
metoda opis
rozmrażanie w lodówce Po wyjęciu mięsa z zamrażalnika, przekładamy je do części chłodzącej lodówki. Rozmrażanie odbywa się w temp. od 4ºC do 7ºC.
rozmrożenie z wykorzystaniem płynów Owinięte w folię mięso przekładamy do naczynia z wodą. Wodę zmieniamy regularnie co 30 min. do momentu rozmrożenia mięsa.
rozmrażanie w mikrofalówce Wyjęte mięso z foli umieszczamy w mikrofalówce i wybieramy opcję \"Rozmrażanie\". Metoda ta jest szybka ale mięso jest poddawane obróbce cieplnej, nie jest polecana.

Comber jagnięcy wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
599
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
143
kcal
Woda
72.6
g
Popiół
1.1
g
Białko ogółem
20.9
g
Białko zwierzęce
20.9
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
66
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
1007
mg
Leucyna
1624
mg
Lizyna
1843
mg
Metionina
536
mg
Cystyna
249
mg
Fenyloalanina
850
mg
Tyrozyna
702
mg
Treonina
893
mg
Tryptofan
244
mg
Walina
1126
mg
Arginina
1240
mg
Histydyna
661
mg
Alanina
1255
mg
Kwas asparginowy
1837
mg
Kwas glutaminowy
3029
mg
Glicyna
1020
mg
Prolina
876
mg
Seryna
776
mg
Sód
68
mg
Potas
276
mg
Wapń
12
mg
Fosfor
190
mg
Magnez
27
mg
Żelazo
1.9
mg
Cynk
3.2
mg
Miedź
0.1
mg
Mangan
0
mg
Jod
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.2
mg
witamina B1 (tiamina)
0.1
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.2
mg
Niacyna
6.5
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.2
mg
foliany (kwas foliowy)
24
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
2.2
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
2.1
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
2.4
g
Kwas linolowy
0
g
Linolenowy
0
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.5
g

Przepisy z produktem:

Comber jagnięcy z grzybami i cebulą
Cebule obgotowujemy w wodzie, a szynkę kroimy w kostkę. Obieramy czosnek i obgotowujemy go przez ...
Comber jagnięcy z borowikami
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy przez 10 minut w osolonej wodzie. W międzyczasie grzyby ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
zapraszam na mojego bloga z przepisami dla cukrzyków: http://www.slodziutkamama.blogspot.com/
Plastikowa miska w mikrofali?:D
Przede wszystkim na pewno nie kupować w hipermarketach, nie wiadomo jak długo to mięso tam ...
MAGNEZ W TABLETKACH jest NAJLEPSZY ! Nie drogi ! I skuteczny !
banan ? czekolada najbardziej mi odpowiada a ile nawet kalorii jest w niej dlatego NIE nie ...
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.531