Opis:
Zastosowanie
Można spożywać je w postaci surowej, suszonej, solonej lub kandyzowanej. Stanowią dodatek do ciast, tortów oraz deserów lodowych. Orzechy pekan są podstawowym składnikiem ciasta pekanowego i pralinek.
Gatunek, rodzina
Pekan należy do rodziny orzechowate.
Nazwa regionalna lub potoczna
Znany jest także pod nazwą: orzesznik jadalny, przeorzech, hikora, orzech hikorowy.
Występowanie
Występuje on w Ameryce Północnej, Brazylii, Argentynie, Australii, Chinach i Afryce.
Smak
Smak ma podobny do orzechów włoskich, z charakterystycznym masłowatym posmakiem.
Zapach
Odznacza się masłowym aromatem.
Kolor
Barwa orzecha jest janobrązowa.
Kształt
Owalny, pofałdowany, przypominający orzech włoski.
Rozmiar
Osiąga długość 2-6cm i szerokość 1,5-3cm.
Sposób przechowywania
Orzechy można przechowywać w temperaturze pokojowej- do 4 miesięcy, w lodówce- do 6 miesięcy, w chłodni- 1-2 lata. Zaleca się przechowywać orzechy pekan w łupinach, by zapobiec pochłanianiu obcych zapachów.
Sposób przygotowania
Przed spożyciem orzechy należy pozbawić łupinek, która łamią się pod niewielkim naciskiem.
Nazwa łacińska
Carya illinoinensis
Nazwa w języku angielskim
Pecan nut
Nazwa w języku francuskim
Noix de pécan
Nazwa w języku niemieckim
Pekannuss

Orzech Pekan wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
2891.14
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
691
kcal
Woda
3.52
g
Popiół
5.71
g
Białko ogółem
9.2
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
9.2
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
23.46
g
Sacharoza
3.9
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0.46
g
Błonnik pokarmowy
9.6
g
Izoleucyna
336
mg
Leucyna
598
mg
Lizyna
287
mg
Metionina
183
mg
Cystyna
152
mg
Fenyloalanina
426
mg
Tyrozyna
215
mg
Treonina
306
mg
Tryptofan
93
mg
Walina
411
mg
Arginina
1177
mg
Histydyna
262
mg
Alanina
397
mg
Kwas asparginowy
929
mg
Kwas glutaminowy
1829
mg
Glicyna
453
mg
Prolina
363
mg
Seryna
474
mg
Sód
0
mg
Potas
410
mg
Wapń
70
mg
Fosfor
277
mg
Magnez
121
mg
Żelazo
2.53
mg
Cynk
4.53
mg
Miedź
1.2
mg
Mangan
4.5
mg
retinol
0
μg
beta karoten
29
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
1.4
mg
witamina B1 (tiamina)
0.66
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.13
mg
Niacyna
4.64
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.21
mg
foliany (kwas foliowy)
22
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
1.1
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
4.366
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
1.745
g
Kwas arachidowy
0.069
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
6.2
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
40.593
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.207
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
40.801
g
Kwas linolowy
20.63
g
Linolenowy
0.986
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
21.614
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.415
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});