Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)

Polędwica wołowa

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Zastosowanie
Jest ono najsmaczniejszym i najcenniejszym kawałkiem mięsa wołowego. Bardzo często polędwicę podaje się jako pieczeń lub krótko smażone plastry mięsa, polane gęstym sosem. Najsmaczniejsza jest krwista. Nie należy smażyć polędwicy wołowej w cienkich plastrach, ponieważ staje się mniej soczysta. Bardzo popularne są befsztyki, szatobriand, boeuf Strogonow.
Smak
Polędwica wołowa ma soczysty, delikatny, mięsny smak.
Zapach
Zapach jest świeży i delikatny.
Kolor
Polędwica wołowa najwyższej jakości ma ciemnoczerwony kolor.
Przerost tłuszczowy
Ma nieznaczny przerost tłuszczowy.
Pochodzenie
Polędwica wołowa jest cześcią tuszy przylegającą do schabu.
Struktura mięsa
Polędwica jest mięśniem leżącym wzdłuż kręgosłupa, obrośniętym ścięgnami i tłuszczem. Jest ono elastyczne, miękkie i soczyste.
Dobre źródło
Mięso z polędwicy jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego oraz witamin z grupy B.
Nazwa w języku angielskim
Sirloin
Nazwa w języku francuskim
Surlonge
Nazwa w języku niemieckim
Lendenstück
Cechy świeżego mięsa
Polędwica najwyższej jakości charakteryzuje się ciemnoczerwoną barwą oraz nieznacznym przyrostem tłuszczowym. Jest mięśniem leżącym wzdłuż kręgosłupa, obrośniętym ścięgnami i tłuszczem. Mięso jest delikatne, miękkie, soczyste i kruche.
Gdzie kupić
supermarket, sklep osiedlowy, rzeźnik
Metoda pakowania
próżniowe, na tackach
Metoda przygotowania
smażenie, wędzenie, pieczenie, duszenie
Wykorzystanie
bryzol, befsztyk, filet sauté, steki, rumsztyk, boeuf Strogonow, szaszłyki, wędzonka, gulasz
Przechowywanie mięsa surowego
lodówka czas i temperatura zamrażarka
duże kawałki do 3 dni w temp. od 2ºC do7ºC w temp. od - 12 do - 18ºC, około 12 miesięcy
małe kawałki jeden dzień w temp. od 2ºC do 7ºC w temp. od - 12 do - 18ºC, około 12 miesięcy
mięso mielone kilka dni w temp. od 2ºC do 7ºC w temp. od - 12 do - 18ºC, około 12 miesięcy
Przechowywanie wędlin
sposób przechowywania czas i temperatura
zawinięte w pergamin maksymalny czas przechowywania w temp. od 2ºC do 7ºC do 3 dni
Rozmrażanie
metoda opis
rozmrażanie w lodówce Wyjmujemy mięso z zamrażalnika i przekładamy je do części chłodzącej lodówki (temp. 4-7ºC).
rozmrożenie z wykorzystaniem płynów Zawinięte w folię mięso zanurzamy w naczyniu z wodą. Po około 30 min. zmieniamy wodę. Czynność powtarzamy do momentu, aż mięso się rozmrozi.
rozmrażanie w mikrofalówce Umieszczamy mięso w mikrofalówce i wybieramy opcje rozmrażanie. Proces ten trwa kilka minut.

Polędwica wołowa wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
471
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
113
kcal
Woda
75.4
g
Popiół
1
g
Białko ogółem
20.1
g
Białko zwierzęce
20.1
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
59
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
997
mg
Leucyna
1680
mg
Lizyna
1844
mg
Metionina
560
mg
Cystyna
265
mg
Fenyloalanina
911
mg
Tyrozyna
746
mg
Treonina
951
mg
Tryptofan
232
mg
Walina
1038
mg
Arginina
1309
mg
Histydyna
706
mg
Alanina
1210
mg
Kwas asparginowy
1862
mg
Kwas glutaminowy
3165
mg
Glicyna
1007
mg
Prolina
783
mg
Seryna
835
mg
Sód
52
mg
Potas
382
mg
Wapń
4
mg
Fosfor
212
mg
Magnez
26
mg
Żelazo
3.1
mg
Cynk
2.93
mg
Miedź
0.1
mg
Mangan
0.04
mg
Jod
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
11
μg
retinol
11
μg
beta karoten
0
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.2
mg
witamina B1 (tiamina)
0.117
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.258
mg
Niacyna
5.54
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.25
mg
foliany (kwas foliowy)
0
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.11
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0.03
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.88
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0.05
g
Kwas stearynowy
0.61
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
1.68
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0.04
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0.01
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
1.26
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.01
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
1.51
g
Kwas linolowy
0.08
g
Linolenowy
0.03
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.11
g

Przepisy z produktem:

Stek wołowy z warzywami na sosie z boczniaków
Mięso marynujemy w oliwie z dodatkiem rozmarynu i czosnku.Grillujemy w zależności jaki stopień ...
Wędzona polędwica wołowa z botwiną muśnięta sosem z sera lazur.
Mięso czyścimy ze ścięgien oraz marynujemy w sosie Worcester ok 1 godzinę. Następnie mięso ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
"Najlepiej jest również pić mleko do posiłku, a nie po nim." ciekawe :)
Znalazłam na you tube filmik jak usunąć plamy z czerwonego wina i sprawdziłam ten produkt - ...
Ja swój olej zwykle oddaje do skupu http://www.euro-eko-polska.pl/ zbyt często wylewałam olej i ...
Gdzie to kupić!??!?!?!?!?!?!?!?!?
Co Wy to gadacie o tych pestkach z dyni? "100g pestek z dyni zawiera 262 mg (ekwiwalentu jonów ...
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.544