Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Zastosowanie
Najczęściej stosuje się ją do wyrobu różnych rodzajów wędlin, wędzonek oraz konserw. W kuchni domowej szynka często pieczona jest w całości i podawana z gęstym sosem, smażona w plastrach lub duszona po uprzednim podsmażeniu. Przyprawami, które eksponują soczysty i delikatny smak szynki są: kolendra, goździki, ziele angielskie, listki bobkowe, czosnek, cebula.
Smak
Delikatny, lekko słodki i soczysty.
Zapach
Swoisty, łagodny i przyjemny.
Kolor
Jest koloru jasnoróżowego.
Przerost tłuszczowy
Charakteryzuje się równomiernym przerostem tłuszczowym. W niektórych miejscach pojawiają się otoczki tłuszczowe.
Pochodzenie
Szynka jest elementem odciętym od tylnej cześci półtuszy bez nogi.
Struktura mięsa
Tworzą ją grube, soczyste i jędrne mięśnie obrośnięte błoną oraz cienką tkanką tłuszczową. W skład tej części tuszy wchodzą mięśnie: półbłoniasty, czterogłowy, dwugłowy, półścięgnisty oraz mięśnie pośladkowe. Szynka rozdzielana jest wzdłuż błon mięsnych na trzy frykanda.
Dobre źródło
Szynka wieprzowa jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka. Zawiera dużo mniejsze ilości tłuszczu, niż inne części tuszy wieprzowej.
Nazwa w języku angielskim
Ham pork
Nazwa w języku francuskim
Jambon porc
Nazwa w języku niemieckim
Schweine schinken
Cechy świeżego mięsa
Szynka z kością, to soczyste, delikatne i kruche mięso. Szynka najwyższej jakości ma kolor jasnoróżowy i równomierny oraz niewielki przerost tłuszczowy. Świeże mięso bardzo dobrze odchodzi od kości.

Szynka bez kości to soczyste, delkiatne i kruche mięso. Szynka najwyższej jakości ma kolor jasnoróżowy i równomierny oraz niewielki przerost tłuszczowy.

Kotlety z szynki mają jasnoróżową barwę, są soczyste i delikatne. Niewielki przerost tłuszczowy znajduje się na powierzchni mięsa. Kotlety z szynki mają średnio około 1.5 cm. grubości.
Gdzie kupić
supermarket, sklep osiedlowy, rzeźnik
Metoda pakowania
próżniowe
Metoda przygotowania
duszenie, pieczenie, gotowanie
Wykorzystanie
szynka wędzona, szynka gotowana, stek, brizol. sznycel, pieczeń, rolada, zrazy, kiełbasa
Przechowywanie mięsa surowego
lodówka czas i temperatura zamrażarka
duże kawałki do 3 dni w temp. od 2ºC do7ºC od -10 do -18ºC, maksymalny okres przechowywania 4-6 miesięcy
małe kawałki jeden dzień w temperaturze od 2ºC do 7ºC
Przechowywanie wędlin
sposób przechowywania czas i temperatura
zawinięte w pergamin maksymalny czas przechowywania w temp. od 2ºC do 7ºC do 3 dni
zawinięte w pergamin lub powieszone w przewiewnym miejscu maksymalny czas przechowywania w temperaturze od 10ºC do 15ºC do miesiąca
Rozmrażanie
metoda opis
rozmrażanie w lodówce Po wyjęciu mięsa z zamrażalnika, przekłądamy je do części chłodzącej lodówki. Rozmrażanie odbywa się w temp. od 4ºC do 7ºC.
rozmrożenie z wykorzystaniem płynów Owinięte w folię mięso przekładamy do naczynia z wodą. Wodę zmieniamy regularnie co 30 min. do momentu rozmrożenia mięsa.
rozmrażanie w mikrofalówce Wyjęte mięso z foli umieszczamy w mikrofalówce i wybieramy opcję \"Rozmrażanie\". Metoda ta jest szybka ale mięso jest poddawane obróbce cieplnej, nie jest polecana.
Postać handlowa
szynka z kością, szynka bez kości, kotlety z szynki

Szynka wieprzowa wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1094
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
261
kcal
Woda
59.8
g
Popiół
0.9
g
Białko ogółem
18
g
Białko zwierzęce
18
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
60
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
952
mg
Leucyna
1404
mg
Lizyna
1504
mg
Metionina
502
mg
Cystyna
209
mg
Fenyloalanina
777
mg
Tyrozyna
665
mg
Treonina
913
mg
Tryptofan
253
mg
Walina
963
mg
Arginina
1185
mg
Histydyna
614
mg
Alanina
1023
mg
Kwas asparginowy
1660
mg
Kwas glutaminowy
2689
mg
Glicyna
1060
mg
Prolina
848
mg
Seryna
777
mg
Sód
62
mg
Potas
289
mg
Wapń
5
mg
Fosfor
179
mg
Magnez
21
mg
Żelazo
0.9
mg
Cynk
1.88
mg
Miedź
0.02
mg
Mangan
0.01
mg
Jod
1
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina D
0.7
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.3
mg
witamina B1 (tiamina)
0.721
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.242
mg
Niacyna
5.35
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.4
mg
foliany (kwas foliowy)
3
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0.7
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.46
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0.12
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
4.52
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0.04
g
Kwas stearynowy
2.32
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
7.46
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.86
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.14
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
10.74
g
Kwas linolowy
1.22
g
Linolenowy
0.14
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0.12
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
1.48
g

Przepisy z produktem:

Fusilli z brokułami
Fusili gotujemy we wrzącej osolonej wodzie. W oddzielnym naczyniu gotujemy brokuły podzielone na ...
Serowy suflet z szynką pieczony w papierowych kołnierzykach
Szynkę pokroić w kostkę, następnie oddzielić żółtka od białek.Cebulę posiekać i dusić ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.254
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});