Orzech ajlantolistny

Opis:
Nazwa łacińska
Juglans ailantifolia
Nazwa w języku angielskim
Japanese Walnut
Nazwa w języku francuskim
Noyer du Japon
Nazwa w języku niemieckim
Japanische Walnuss
Gatunek, rodzina
Należy do rodziny Juglandaceae.
Nazwa regionalna lub potoczna
Potocznie nazywany jest orzechem japońskim lub siebolda.
Występowanie
Njaczęściej w Japonii.
Smak
Charakteryzuje się słodkim smakiem.
Zapach
Odznacza się przyjemnym, aromatycznym, orzechowym zapachem.
Kolor
Dość twarda łupina okrywająca orzech ma zielony kolor.
Kształt
Lekko jajowaty, zbliżony do orzecha włoskiego.
Sposób przechowywania
Najlepiej przechowywać je w suchym, zaciemnionym miejscu.
Sposób przygotowania
Dość gruba skorupa otaczająca orzech jest niejadalna, dlatego należy przed jedzeniem wyłupać owoc.
Zastosowanie
Orzechy te można jeść na surowo, ale również suszone. Stanowią składnik mieszanek bakaliowych. Starte orzechy, lub w formie płatków mogą być dodawane do słodkich ciast, tortów i deserów.
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.246
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});