Opis:
Zastosowanie
Skórę kasztana usuwa się przez gotowanie, pieczenie lub prażenie na rozżarzonych węglach. Gotujemy około 20 minut, odcedzamy a następnie obieramy ze skórki. Można też piec w piekarniku przez 10 min. w temperaturze 220°C. Tak przygotowane kasztany możemy użyć do zup, pikantnych sufletów, farszy mięsnych. Ponadto do wyrobów cukierniczych i piekarniczych, placków, ciasteczek, deserów oraz lodów. Kasztany można również konserwować, mogą być też lukrowane w brandy. Z kasztanów robi się też mączkę, która zawiera dużo skrobi a niewiele tłuszczu.
Gatunek, rodzina
Należy on do gatunku kasztan jadalny i rodziny bukowate.
Nazwa regionalna lub potoczna
Potocznie nazywany jest kasztanem.
Występowanie
Występuje w basenie Morza Śródziemnego, Azji Mniejszej, na Kaukazie oraz w północnej Afryce.
Smak
Mają lekko orzechowy, słodki posmak.
Kolor
Odznaczają się brązowym kolorem z ciemniejszymi paskami.
Kształt
Jest kulisty, z jednej strony spłaszczony, z drugiej ostro zakończony.
Rozmiar
Przeciętna wielkość kasztana jadalnego to 2,5-3 cm.
Sposób przechowywania
Należy go przechowywać w suchych i szczelnych opakowaniach.
Sposób przygotowania
Mogą być jedzone w postaci surowej, pieczonej lub konserwowanej.
Ciekawostki
Spośród wielu odmian, najbardziej znane są chińskie, amerykańskie, hiszpańskie i japońskie.
Nazwa łacińska
Castanea sativa Mill.
Nazwa w języku angielskim
Sweet Chestnut
Nazwa w języku francuskim
Châtaignier
Nazwa w języku niemieckim
Edelkastanie

Kasztan jadalny wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
938
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
224
kcal
Woda
44
g
Popiół
1.7
g
Białko ogółem
4.2
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
4.2
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
49.1
g
Izoleucyna
157
mg
Leucyna
259
mg
Lizyna
228
mg
Metionina
101
mg
Cystyna
110
mg
Fenyloalanina
190
mg
Tyrozyna
125
mg
Treonina
167
mg
Tryptofan
49
mg
Walina
220
mg
Arginina
430
mg
Histydyna
121
mg
Alanina
200
mg
Kwas asparginowy
852
mg
Kwas glutaminowy
537
mg
Glicyna
184
mg
Prolina
162
mg
Seryna
184
mg
Sód
3
mg
Potas
447
mg
Wapń
18
mg
Fosfor
96
mg
Magnez
84
mg
Żelazo
1.4
mg
Cynk
0.9
mg
Miedź
0.4
mg
Mangan
1.6
mg
retinol
10
μg
witamina B1 (tiamina)
0.2
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.2
mg
Niacyna
0.8
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.4
mg
foliany (kwas foliowy)
68
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
36
mg
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.151
g
Kwas stearynowy
0.011
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.2
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.559
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.01
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.6
g
Kwas linolowy
0.258
g
Linolenowy
0.028
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.3
g

Przepisy z produktem:

Budyń z kasztanów
Gotujemy kasztany w wodzie do momentu, aż będą miękkie. Odcedzamy je, obieramy ze skórki i ...
Zupa kasztanowa
Wrzucamy kasztany do wrzącej wody. Gdy woda ponownie zawrze, odcedzamy kasztany i obieramy je ze ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.264
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});