Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)

Biodrówka wieprzowa

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Zastosowanie
Biodrówka najczęściej wykorzystywana jest do przygotowania bryzolu i sznycli. Możemy z niej również przygotować pieczeń duszoną, zrazy bite i gulasz. Stosowana jest do przyrządzenia galaret mięsno-warzywnych lub do robienia kiełbas. Tej części tuszy wieprzowej można także używać do przygotowywania wywarów mięsnych, zup oraz gulaszy.
Smak
Soczysty, swoisty smak.
Zapach
Biodrówka wieprzowa ma charakterystyczny mięsny zapach.
Kolor
Część tuszy wieprzowej o jasnoróżowym kolorze.
Przerost tłuszczowy
średni
Pochodzenie
Jest to przednia część odcinka krzyżowego półtuszy. Jest odcięta z przodu od schabu, z tyłu od szynki.
Struktura mięsa
Biodrówka charakteryzuje się jednolitą tkanką. Ma bardzo cienkie włókna mięśniowe, co sprawia, że jest soczysta i delikatna.
Dobre źródło
Stanowi dobre źródło białka oraz przyswajalnego dla organizmu żelaza.
Cechy świeżego mięsa
Biodrówka najwyższej jakości ma ciemnoróżowy kolor oraz średni przerost tłuszczowy. Dzięki cienkim włóknom mięsniowym, mięso jest bardzo delikatne i soczyste.

Mielone mięso z biodrówki ma jasnoróżowy kolor oraz średni przerost tłuszczowy. Mięso może być grubo, średnio lub drobno zmielone.
Gdzie kupić
sklep osiedlowy, supermarket, rzeźnik
Metoda pakowania
próżniowe, na tackach
Metoda przygotowania
smażenie, duszenie
Wykorzystanie
kiełbasy, zrazy, bryzol, sznycle
Przechowywanie mięsa surowego
lodówka czas i temperatura zamrażarka
duże kawałki do 3 dni w temp. od 2ºC do7ºC od -10 do -18ºC, maksymalny okres przechowywania 4-6 miesięcy
małe kawałki jeden dzień w temperaturze od 2ºC do 7ºC
mięso mielone jeden dzień w temperaturze od 2ºC do 7ºC
Przechowywanie wędlin
sposób przechowywania czas i temperatura
zawinięte w pergamin maksymalny czas przechowywania w temp. od 2ºC do 7ºC do 3 dni
zawinięte w pergamin lub powieszone w przewiewnym miejscu maksymalny czas przechowywania w temperaturze od 10ºC do 15ºC do miesiąca
Rozmrażanie
metoda opis
rozmrażanie w lodówce Po wyjęciu mięsa z zamrażalnika, przekłądamy je do części chłodzącej lodówki. Rozmrażanie odbywa się w temp. od 4ºC do 7ºC.
rozmrożenie z wykorzystaniem płynów Owinięte w folię mięso przekładamy do naczynia z wodą. Wodę zmieniamy regularnie co 30 min. do momentu rozmrożenia mięsa.
rozmrażanie w mikrofalówce Wyjęte mięso z foli umieszczamy w mikrofalówce i wybieramy opcję \"Rozmrażanie\". Metoda ta jest szybka ale mięso jest poddawane obróbce cieplnej, nie jest polecana.
Postać handlowa
biodrówka bez kości, mięso mielone
Nazwa w języku angielskim
Pork chump
Nazwa w języku niemieckim
Schweinehüfte

Biodrówka wieprzowa wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
552.66
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
132
kcal
Woda
73.7
g
Popiół
0
g
Białko ogółem
18.9
g
Białko zwierzęce
18.9
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
57
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
1000
mg
Leucyna
1480
mg
Lizyna
1580
mg
Metionina
530
mg
Cystyna
0
mg
Fenyloalanina
820
mg
Tyrozyna
0
mg
Treonina
960
mg
Tryptofan
270
mg
Walina
1010
mg
Arginina
0
mg
Histydyna
0
mg
Alanina
0
mg
Kwas asparginowy
0
mg
Kwas glutaminowy
0
mg
Glicyna
0
mg
Prolina
0
mg
Seryna
0
mg
Sód
57
mg
Potas
323
mg
Wapń
5
mg
Fosfor
216
mg
Magnez
26
mg
Żelazo
1.4
mg
Cynk
2.41
mg
Miedź
0.08
mg
Mangan
0.03
mg
Jod
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
2
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.3
mg
witamina B1 (tiamina)
0.63
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0
mg
Niacyna
6.25
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0
mg
foliany (kwas foliowy)
5
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
2.39
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
3.42
g
Kwas linolowy
0
g
Linolenowy
0
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.47
g

Przepisy z produktem:

Gulasz szegedyński
Mięso kroimy w dość dużą kostkę, solimy i obsmażamy na smalcu, przekładamy do ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.237
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});