Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Zastosowanie
Wątroba kurza wykorzystywana jest głównie do dań duszonych, smażonych lub grillowanych. Pokrojoną na mniejsze kawałki można obtoczyć w mące i smażyć na patelni lub piec na ruszcie. Szersze zastosowanie ma w przetwórstwie wędliniarskim, do wyrobu pasztetów, kiszek oraz kaszanek.
Smak
Wątróbka drobiowa ma lekko metaliczny smak.
Zapach
Charakterystyczny dla mięs podrobowych.
Kolor
Wątroba z kury najwyższej jakości ma szaro-czerwony lub brązowy kolor.
Przerost tłuszczowy
średni
Pochodzenie
Wątroba pozyskiwana jest przy rozbiorze tuszki kury, jest to element podrobowy.
Struktura mięsa
Wątróbka ma cienkie, delikatne włókna, jest lekko gąbczasta. Z zewnątrz pokryta przezroczystą, jadalną błoną.
Dobre źródło
Jest ona dobrym źródłem żelaza oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Nazwa w języku angielskim
Chicken liver
Nazwa w języku francuskim
Foie de poulet
Nazwa w języku niemieckim
Hühnerleber
Cechy świeżego mięsa
Wątroba zbudowana jest z cienkich, jadalnych włókien. Jest lekko gąbczasta, miękka, ciemno-bordowego koloru. Charakteryzuje się dość dużym przerostem tłuszczowym.
Gdzie kupić
supermarket, sklep osiedlowy, rzeźnik
Metoda pakowania
próżniowe, na tackach
Metoda przygotowania
duszenie, gotowanie, pieczenie, smażenie, mielenie
Wykorzystanie
gulasz, smażone oraz duszone pokrojone na kawałki, kiszka, konserwy, pasztety
Przechowywanie mięsa surowego
sposób przechowywania czas i temperatura
surową wątrobę przechowujemy w lodówce maksymalnie do 2 dni, nie należy wątroby zamrażać ani gotować, należy ją przetwarzać jak najświeższą w temperaturze od 2-7ºC
Rozmrażanie
mielona wątroba stanowiąca składnik kiszek, konserw oraz pasztetów, może być zamrażana i przechowywana tak jak wędliny

Wątroba z kury wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
568
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
136
kcal
Woda
72.8
g
Popiół
1.2
g
Białko ogółem
19.1
g
Białko zwierzęce
19.1
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
380
mg
Węglowodany ogółem
0.6
g
Izoleucyna
974
mg
Leucyna
1719
mg
Lizyna
1395
mg
Metionina
440
mg
Cystyna
229
mg
Fenyloalanina
934
mg
Tyrozyna
687
mg
Treonina
879
mg
Tryptofan
269
mg
Walina
1166
mg
Arginina
1127
mg
Histydyna
574
mg
Alanina
1185
mg
Kwas asparginowy
1929
mg
Kwas glutaminowy
2540
mg
Glicyna
1124
mg
Prolina
955
mg
Seryna
974
mg
Sód
85
mg
Potas
300
mg
Wapń
8
mg
Fosfor
320
mg
Magnez
21
mg
Żelazo
9.5
mg
Cynk
3.63
mg
Miedź
0.3
mg
Mangan
0.26
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
9304
μg
retinol
9300
μg
beta karoten
21
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.25
mg
witamina B1 (tiamina)
0.36
mg
witamina B2 (ryboflawina)
2.7
mg
Niacyna
10.2
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.4
mg
witamina C
23
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.01
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.88
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0.002
g
Kwas stearynowy
0.659
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
1.6
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
1.127
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.016
g
Kwas erukowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
1.2
g
Kwas linolowy
0.475
g
Linolenowy
0.012
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas arachidonowy
0.326
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
1.3
g

Przepisy z produktem:

Parfait z wątróbki drobiowej z musem z żurawiny i mleka kokosowego.
Oczyszczoną ze ścięgien wątróbkę drobiową włożyć do miksera, dodając jajko i przyprawy, ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.205
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});