Bułki mleczne

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal =  kcal
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Drożdże  g  x  kcal = 0 kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Bułki mleczne
  1. 1. Połowę przygotowanej ilości mleka doprowadzamy do wrzenia, po czym dodajemy 0,75 kg mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
  2. 2. Letnią masę rozcieramy tak, aby nie było grudek.
  3. 3. Podgrzewamy pozostałą część mleka.
  4. 4. Do przygotowanej masy dodajemy ciepłe mleko, drożdże oraz cukier, mieszamy i odstawiamy.
  5. 5. Gdy masa urośnie, dodajemy pozostałą mąkę, aby ciasto było gęste.
  6. 6. Wlewamy rozpuszczone masło (zostawiamy 1 łyżkę do wysmarowania blachy) i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce.
  7. 7. Formujemy bułki, układamy je na wysmarowanej masłem blasze i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia.
  8. 8. Smarujemy bułki żółtkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220ºC. Pieczemy przez godzinę.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Dodatki
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 6-8
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: mąka i produkty zbożowe mleko i produkty mleczne
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Wsadź sobie w doopę taką tabelkę.
Fajnym wyjściem jest jeszcze papier od electroluxa, jest bardzo wytrzymały i często ...
super w gory. polecam
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.296