Pasztet z gęsich wątróbek (na sposób strasburski)

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Wątroba z gęsi  g  x  kcal = 0 kcal
Słonina wieprzowa  g  x  kcal = 0 kcal
Smalec z gęsi  g  x  kcal = 0 kcal
Trufla czarna  g  x  kcal =  kcal
Cebula  g  x  kcal = 0 kcal
Madera  g  x  kcal =  kcal
Rosół drobiowy  g  x   kcal =  kcal
Bułka tarta  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal =  kcal
Gałka muszkatołowa  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Pasztet z gęsich wątróbek (na sposób strasburski)
  1. 1. Na rozgrzanym gęsim smalcu (10dkg) ob­smażamy wątróbki, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i całe trufle.
  2. 2. Dusimy całość 10-15 minut pod przykryciem i podlewamy rosołem.
  3. 3. Gotujemy w wo­dzie słoninę wieprzową przez 20 minut.
  4. 4. Z wą­tróbek oraz trufli kroimy plasterki do przełożenia pasztetu, resztę wraz ze słoniną oraz cebulą mielimy i przecieramy.
  5. 5. Dodajemy przyprawy korzenne i wino, mieszamy z sosem z wątróbki, solimy.
  6. 6. Formę nasmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą wypełniamy do połowy masą, przekładamy plastrami wątróbki i trufli.
  7. 7. Na wierzch na­kładamy warstwę gęsiego smalcu, przy­krywamy szczelnie papierem do pieczenia, aby podczas gotowania nie dostała się do środka woda.
  8. 8. Wstawiamy fo­rmę do brytfanny, na spód której wlewamy niewielką ilość wody, gotujemy pod przykryciem 2 godziny.
  9. 9. Przed podaniem ostroż­nie zdejmujemy warstwę smalcu.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Przystawki
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 6-8
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Rodzaj głównego składnika: drób wieprzowina
Metody przygotowania: Duszenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd729634 price of doxycycline 100mg
wh0cd392153 tadacip
wh0cd337793 propranolol buy atenolol augmentin tadacip buy celebrex tetracycline doxycycline
wh0cd186027 phenergan tablet advair diskus metformin keflex 500
wh0cd457830 Revia Online
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.162