Pasztet z gęsich wątróbek (na sposób strasburski)

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Wątroba z gęsi  g  x  kcal = 0 kcal
Słonina wieprzowa  g  x  kcal = 0 kcal
Smalec z gęsi  g  x  kcal = 0 kcal
Trufla czarna  g  x  kcal =  kcal
Cebula  g  x  kcal = 0 kcal
Madera  g  x  kcal =  kcal
Rosół drobiowy  g  x   kcal =  kcal
Bułka tarta  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal =  kcal
Gałka muszkatołowa  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Pasztet z gęsich wątróbek (na sposób strasburski)
  1. 1. Na rozgrzanym gęsim smalcu (10dkg) ob­smażamy wątróbki, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i całe trufle.
  2. 2. Dusimy całość 10-15 minut pod przykryciem i podlewamy rosołem.
  3. 3. Gotujemy w wo­dzie słoninę wieprzową przez 20 minut.
  4. 4. Z wą­tróbek oraz trufli kroimy plasterki do przełożenia pasztetu, resztę wraz ze słoniną oraz cebulą mielimy i przecieramy.
  5. 5. Dodajemy przyprawy korzenne i wino, mieszamy z sosem z wątróbki, solimy.
  6. 6. Formę nasmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą wypełniamy do połowy masą, przekładamy plastrami wątróbki i trufli.
  7. 7. Na wierzch na­kładamy warstwę gęsiego smalcu, przy­krywamy szczelnie papierem do pieczenia, aby podczas gotowania nie dostała się do środka woda.
  8. 8. Wstawiamy fo­rmę do brytfanny, na spód której wlewamy niewielką ilość wody, gotujemy pod przykryciem 2 godziny.
  9. 9. Przed podaniem ostroż­nie zdejmujemy warstwę smalcu.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Przystawki
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 6-8
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Rodzaj głównego składnika: drób wieprzowina
Metody przygotowania: Duszenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd934638 fluoxetine by mail buy celexa propecia
wh0cd164509 i found it zovirax tadalis sx
wh0cd566559 furosemide triamterene hctz 75 50 mg celebrex ampicillian tetracycline pills ...
wh0cd825918 Amitriptyline 10 Mg furosemide 20 mg tab
wh0cd577871 bentyl pills buy anafranil online anafranil buy allopurinol avodart baclofen
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.952