Babka staropolska z szafranem

Babka staropolska z szafranem
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
5
2
Średnia 5 / 5 (2 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Drożdże piekarskie  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Wanilia  g  x  kcal =  kcal
Szafran  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Skórka z cytryny  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Babka staropolska z szafranem
  1. 1. Ubijamy w gorącej kąpieli żółtka z cukrem, aż zbieleją, zgęstnieją i ogrzeją się.
    Ubijamy w gorącej kąpieli żółtka z cukrem, aż zbieleją, zgęstnieją i ogrzeją się.
  2. 2. Następnie do żółtek dodajemy rozdrobnione drożdże, łyżeczkę soli, wanilię, skórkę z cytryny, ciepłe mleko, w którym najpierw namaczamy szafran oraz mąkę.
  3. 3. Wszystkie te składniki dokładnie ubijamy, przez co najmniej 30 minut.
  4. 4. Po upływie tego czasu odstawiamy ciasto do wyrośnięcia, po czym dolewamy ciepłego masła i ubijamy kolejne 30 minut.
  5. 5. Następnie nakładamy 1/3 formy, uprzednio wysmarowaną masłem.
  6. 6. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
  7. 7. Wyrośnięte ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na godzinę.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Posiłek: Podwieczorek
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 6-8
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: jajka mąka i produkty zbożowe
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd656628 cafergot Buy Propranolol azithromycin drug
Podpisuje się pod tym! Swoje pierożki to swoje pierożki i nic ich nie pobije! A przynajmniej ...
Acai Berry - Why Is Acai Berry Supplement Therapeutic For You? Is make use of this certified ...
Acai Berry - Why Is Acai Berry Supplement Ideal For You? Is the item certified fair trade? There ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.681