Ciasto półfrancuskie

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
5
1
Średnia 5 / 5 (1 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Śmietana  g  x  kcal =  kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Drożdże  g  x  kcal = 0 kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Ciasto półfrancuskie
  1. 1. Rozrabiamy drożdże z ciepłym mlekiem, dodajemy cukier i 1 łyżeczkę mąki.
  2. 2. Odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  3. 3. Przesiewamy na stolnicę mąkę (pozostawiamy 1 łyżkę do oprószenia talerza) i dodajemy wyrośnięte drożdże, żółtko i szczyptę soli.
  4. 4. Zagniatamy ciasto, dodając do niego powoli śmietanę.
  5. 5. Przekładamy ciasto na oprószony mąką talerz, przykrywamy je i odstawiamy na godzinę.
  6. 6. Na oprószonej mąką stolnicy wałkujemy ciasto.
  7. 7. Gdy powstanie placek o grubości palca, układamy na nim cienkie i miękkie płatki masła.
  8. 8. Składamy w kopertę, jak ciasto francuskie, i wałkujemy 4 razy, koniecznie w jednym kierunku, po czym od razu wyrabiamy.
  9. 9. Powierzchnię ciasta smarujemy jajem.
  10. 10. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C przez godzinę.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Dodatki
Kuchnie świata: kuchnia francuska
Stopień trudności: Mistrzowskie
Ilość osób: 3-4
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Czym różnią się kaptury i kurtyny termoizolacyjne?
Peklowanie ~ Gość
wh0cd435967 celebrex tamoxifen bentyl amoxicillin brand name celebrex
wh0cd398980 tamoxifen price diclofenac celebrex proscar
wh0cd266374 Trazodone
O wieprzowinie ~ Gość
wh0cd508011 sinequan tricor lipitor
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.53