Ciasto półfrancuskie

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
5
1
Średnia 5 / 5 (1 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Śmietana  g  x  kcal =  kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Drożdże  g  x  kcal = 0 kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Ciasto półfrancuskie
  1. 1. Rozrabiamy drożdże z ciepłym mlekiem, dodajemy cukier i 1 łyżeczkę mąki.
  2. 2. Odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  3. 3. Przesiewamy na stolnicę mąkę (pozostawiamy 1 łyżkę do oprószenia talerza) i dodajemy wyrośnięte drożdże, żółtko i szczyptę soli.
  4. 4. Zagniatamy ciasto, dodając do niego powoli śmietanę.
  5. 5. Przekładamy ciasto na oprószony mąką talerz, przykrywamy je i odstawiamy na godzinę.
  6. 6. Na oprószonej mąką stolnicy wałkujemy ciasto.
  7. 7. Gdy powstanie placek o grubości palca, układamy na nim cienkie i miękkie płatki masła.
  8. 8. Składamy w kopertę, jak ciasto francuskie, i wałkujemy 4 razy, koniecznie w jednym kierunku, po czym od razu wyrabiamy.
  9. 9. Powierzchnię ciasta smarujemy jajem.
  10. 10. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C przez godzinę.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Dodatki
Kuchnie świata: kuchnia francuska
Stopień trudności: Mistrzowskie
Ilość osób: 3-4
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd216633 buy albendazole buy adalat Buy Provera albuterol drug buy robaxin
Przydatny artykuł dla osób, które planują założenie bądź dopiero co założyły aparat. Ja ...
wh0cd376695 buy toradol furosemide iv provera valtrex buy revia online fluoxetine
wh0cd282311 crestor tadalis sx
wh0cd227951 cheap cafergot tamoxifen Where To Buy Diflucan bentyl without rx
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.814