Ozór z sardelami

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Szynka wieprzowa  g  x  kcal = 0 kcal
Ozór wieprzowy  g  x  kcal =  kcal
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Cytryna  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Sardela  g  x  kcal =  kcal
Seler naciowy  g  x  kcal =  kcal
Mąka  g  x  kcal =  kcal
Cebula  g  x  kcal =  kcal
Chrzan  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Pietruszka  g  x  kcal =  kcal
Seler korzeniowy  g  x  kcal =  kcal
Marchew  g  x  kcal =  kcal
Śmietana  g  x  kcal =  kcal
Pietruszka nać  g  x  kcal =  kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Bułka pszenna  g  x   kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Ozór z sardelami
  1. 1. Ozór bez podgardla starannie myjemy, skrobiemy nożem i gotujemy aż będzie miękki.
  2. 2. Dodajemy jarzyny, sól i cebulę.
  3. 3. W między czasie robimy masę sardelową. Sardele bez ości mielimy z szynką i pietruszką w maszynce do mięsa.
  4. 4. Zmielone składniki ucieramy w miseczce z żółtkami i masłem, następnie przecieramy przez sito.
  5. 5. Po ugotowaniu ozór wkładamy na 2 minuty do zimnej wody, ścią­gamy skórę, kroimy w ukośne płaty i smarujemy każdy kawałek ozora masą sardelową.
  6. 6. Wszystkie płaty układamy w rondlu obok siebie w taki sposób, aby stanowiły jedną część.
  7. 7. Skrapiamy masłem, polewamy kilkoma łyżkami rosołu, w którym gotował się ozór i dalej dusimy pod przykrywką.
  8. 8. Po pół godziny wstawiamy ozór do piekarnika i za­piekamy.
  9. 9. Rozrabiamy w garn­ku śmietanę z mąką i stawiamy na ogniu. Dolewamy trochę gorącego rosołu z ozora, dodajemy cukier, sok z cytryny i starty chrzan. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy.
  10. 10. Przygotowanym sosem polewamy ozór i pieczemy jeszcze przez około 10 minut.
Klasyfikacja przepisu:
Posiłek: Obiad Lunch Kolacja
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 2-3
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Metody przygotowania: Duszenie Gotowanie Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd700395 cheap kamagra
wh0cd614281 Arimidex Online
>Picie kawy powoduje palpitacje serca i zwiększa tętno. Może tak >się zdarzyć - ale tylko ...
wh0cd523433 citalopram hydrobromide
wh0cd237833 buy yasmin
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.829