Ozór z sardelami

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Szynka wieprzowa  g  x  kcal = 0 kcal
Ozór wieprzowy  g  x  kcal =  kcal
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Cytryna  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Sardela  g  x  kcal =  kcal
Seler naciowy  g  x  kcal =  kcal
Mąka  g  x  kcal =  kcal
Cebula  g  x  kcal =  kcal
Chrzan  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Pietruszka  g  x  kcal =  kcal
Seler korzeniowy  g  x  kcal =  kcal
Marchew  g  x  kcal =  kcal
Śmietana  g  x  kcal =  kcal
Pietruszka nać  g  x  kcal =  kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Bułka pszenna  g  x   kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Ozór z sardelami
  1. 1. Ozór bez podgardla starannie myjemy, skrobiemy nożem i gotujemy aż będzie miękki.
  2. 2. Dodajemy jarzyny, sól i cebulę.
  3. 3. W między czasie robimy masę sardelową. Sardele bez ości mielimy z szynką i pietruszką w maszynce do mięsa.
  4. 4. Zmielone składniki ucieramy w miseczce z żółtkami i masłem, następnie przecieramy przez sito.
  5. 5. Po ugotowaniu ozór wkładamy na 2 minuty do zimnej wody, ścią­gamy skórę, kroimy w ukośne płaty i smarujemy każdy kawałek ozora masą sardelową.
  6. 6. Wszystkie płaty układamy w rondlu obok siebie w taki sposób, aby stanowiły jedną część.
  7. 7. Skrapiamy masłem, polewamy kilkoma łyżkami rosołu, w którym gotował się ozór i dalej dusimy pod przykrywką.
  8. 8. Po pół godziny wstawiamy ozór do piekarnika i za­piekamy.
  9. 9. Rozrabiamy w garn­ku śmietanę z mąką i stawiamy na ogniu. Dolewamy trochę gorącego rosołu z ozora, dodajemy cukier, sok z cytryny i starty chrzan. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy.
  10. 10. Przygotowanym sosem polewamy ozór i pieczemy jeszcze przez około 10 minut.
Klasyfikacja przepisu:
Posiłek: Obiad Lunch Kolacja
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 2-3
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Metody przygotowania: Duszenie Gotowanie Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd240401 continue suhagra
wh0cd240387 buy celebrex ampicillin ONLINE KAMAGRA
wh0cd119227 rimonabant zithromax no prescription lasix ampicillin
wh0cd684351 buy azithromycin online
wh0cd186027 synthroid 50mcg motilium otc eurax elocon buy amitriptyline
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.222