Babka zaparzana polska

Babka zaparzana polska
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.75
4
Średnia 3.75 / 5 (4 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Migdał  g  x  kcal = 0 kcal
Cytryna  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Bułka tarta  g  x  kcal =  kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Cukier puder  g  x  kcal = 0 kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Drożdże piekarskie  g  x  kcal = 0 kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Babka zaparzana polska
  1. 1. Zaparzamy kilogram mąki w litrze wrzącego mleka i ucieramy w misce, aby nie powstały grudki. Dodajemy drożdże namoczone w ciepłej wodzie i całość mieszamy.
    Zaparzamy kilogram mąki w litrze wrzącego mleka i ucieramy w misce, aby nie powstały  grudki. Dodajemy drożdże namoczone w ciepłej wodzie i całość mieszamy.
  2. 2. Zaczyn posypujemy z wierzchu mąką i odstawiamy pod przykryciem w suche i ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  3. 3. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą mąkę, żółtka, sklarowane masło, cukier puder, posiekane migdały i startą skórkę z cytryny.
  4. 4. Ciasto mieszamy przez około godzinę, aby składniki dobrze się połączyły.
  5. 5. Wymieszane ciasto przekładamy do dwóch dużych foremek wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą.
  6. 6. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę, aby dobrze wyrosło.
  7. 7. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury około180°C i pieczemy przez godzinę
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Posiłek: Podwieczorek
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 6-8
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd266374 Trazodone
O wieprzowinie ~ Gość
wh0cd508011 sinequan tricor lipitor
wh0cd700395 cheap kamagra
wh0cd614281 Arimidex Online
>Picie kawy powoduje palpitacje serca i zwiększa tętno. Może tak >się zdarzyć - ale tylko ...
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.638