Babka zaparzana polska

Babka zaparzana polska
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.75
4
Średnia 3.75 / 5 (4 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Migdał  g  x  kcal = 0 kcal
Cytryna  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Bułka tarta  g  x  kcal =  kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Cukier puder  g  x  kcal = 0 kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Drożdże piekarskie  g  x  kcal = 0 kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Babka zaparzana polska
  1. 1. Zaparzamy kilogram mąki w litrze wrzącego mleka i ucieramy w misce, aby nie powstały grudki. Dodajemy drożdże namoczone w ciepłej wodzie i całość mieszamy.
    Zaparzamy kilogram mąki w litrze wrzącego mleka i ucieramy w misce, aby nie powstały  grudki. Dodajemy drożdże namoczone w ciepłej wodzie i całość mieszamy.
  2. 2. Zaczyn posypujemy z wierzchu mąką i odstawiamy pod przykryciem w suche i ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  3. 3. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą mąkę, żółtka, sklarowane masło, cukier puder, posiekane migdały i startą skórkę z cytryny.
  4. 4. Ciasto mieszamy przez około godzinę, aby składniki dobrze się połączyły.
  5. 5. Wymieszane ciasto przekładamy do dwóch dużych foremek wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą.
  6. 6. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę, aby dobrze wyrosło.
  7. 7. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury około180°C i pieczemy przez godzinę
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Posiłek: Podwieczorek
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 6-8
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd460372 fluconazole 150mg Nolvadex clomid pills
wh0cd680813 flomax azulfidine procardia for preterm labor apcalis symmetrel
wh0cd950788 tretinoin rimonabant clonidine .3 mg
wh0cd40480 more helpful hints lasix online buy celexa Order Vermox advair diskus
wh0cd635945 terramycin prandin propecia
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.935