Szynka wędzona

Szynka wędzona
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.5
2
Średnia 3.5 / 5 (2 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Szynka wieprzowa  g  x  kcal = 0 kcal
Ziele angielskie  g  x  kcal =  kcal
Liść laurowy  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
E252 Azotan potasu  g  x  kcal =  kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Szynka wędzona
  1. 1. Przygotowujemy marynatę z wody, soli i saletry potasowej. Do garnka wlewamy wodę, wkładamy jajko w skorupce i wsypujemy sól cały czas mieszając, do momentu aż jajko wypłynie na powierzchnię.
    Przygotowujemy marynatę z wody, soli i saletry potasowej. Do garnka wlewamy wodę, wkładamy jajko w skorupce i wsypujemy sól cały czas mieszając, do momentu aż jajko wypłynie na powierzchnię.
  2. 2. Do gotowej marynaty wkładamy szynkę i pozostawiamy na 3-4 dni.
  3. 3. Po upływie wyznaczonego czasu, szynkę wyjmujemy z marynaty i myjemy w zimnej wodzie.
  4. 4. Tak przygotowane mięso owijamy sznurkiem, umieszczamy w wędzarni lub nad specjalnym paleniskiem i wędzimy około 1,5 godziny aż mięso nabierze lekko wiśniowego koloru.
  5. 5. Uwędzoną szynkę wkładamy do wrzącej wody i czekamy, aż się zagotuje.
  6. 6. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy szynkę 2 godziny (czas gotowania zależny jest od wagi mięsa np.: 2kg mięsa gotujemy 2 godziny).
  7. 7. Ugotowaną szynkę wyjmujemy z wody i studzimy.
Klasyfikacja przepisu:
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 6-8
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: wieprzowina
Metody przygotowania: Gotowanie Wędzone
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd392153 buy strattera cafergot triamterene
wh0cd805532 hydrochlorothiazide celexa levaquin propranolol prednisone levaquin clindamycin order ...
wh0cd425002 erythoromycin without prescription buy elimite
wh0cd337793 Erythromycin AmEx Inderal With No Prescription
wh0cd392153 bupropion buy arimidex tadalafil buy prednisone buy yasmin online azithromycin
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.083