Szynka wędzona

Szynka wędzona
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.5
2
Średnia 3.5 / 5 (2 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Szynka wieprzowa  g  x  kcal = 0 kcal
Ziele angielskie  g  x  kcal =  kcal
Liść laurowy  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
E252 Azotan potasu  g  x  kcal =  kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Szynka wędzona
  1. 1. Przygotowujemy marynatę z wody, soli i saletry potasowej. Do garnka wlewamy wodę, wkładamy jajko w skorupce i wsypujemy sól cały czas mieszając, do momentu aż jajko wypłynie na powierzchnię.
    Przygotowujemy marynatę z wody, soli i saletry potasowej. Do garnka wlewamy wodę, wkładamy jajko w skorupce i wsypujemy sól cały czas mieszając, do momentu aż jajko wypłynie na powierzchnię.
  2. 2. Do gotowej marynaty wkładamy szynkę i pozostawiamy na 3-4 dni.
  3. 3. Po upływie wyznaczonego czasu, szynkę wyjmujemy z marynaty i myjemy w zimnej wodzie.
  4. 4. Tak przygotowane mięso owijamy sznurkiem, umieszczamy w wędzarni lub nad specjalnym paleniskiem i wędzimy około 1,5 godziny aż mięso nabierze lekko wiśniowego koloru.
  5. 5. Uwędzoną szynkę wkładamy do wrzącej wody i czekamy, aż się zagotuje.
  6. 6. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy szynkę 2 godziny (czas gotowania zależny jest od wagi mięsa np.: 2kg mięsa gotujemy 2 godziny).
  7. 7. Ugotowaną szynkę wyjmujemy z wody i studzimy.
Klasyfikacja przepisu:
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 6-8
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: wieprzowina
Metody przygotowania: Gotowanie Wędzone
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Jak można coś takiego wciskać ludziom?! Ohyda! Przy pierwszym kęsie wyczułam mannę, a ...
swietnie
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.269