Polędwica wieprzowa smażona

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Polędwiczka wieprzowa  g  x  kcal = 0 kcal
Cytryna  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Smalec  g  x  kcal = 0 kcal
Bułka tarta  g  x  kcal = 0 kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Rosół drobiowy  g  x   kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Polędwica wieprzowa smażona
  1. 1. Usuwamy nadmiar tłuszczu z polędwicy z młodej wieprzowiny. Po czym rozbijamy mięso tłuczkiem.
  2. 2. Solimy mięso na pół godziny przed smażeniem, a na­stępnie obsypujemy mąką.
  3. 3. Smarujemy pędzelkiem maczanym w rozbitym jaju.
  4. 4. Obtaczamy mięso w bułce tartej. W razie odpadania ziarenek bułki od mięsa smarujemy i obtaczamy je ponownie.
  5. 5. Rozgrzewamy w rondlu smalec i smażymy na nim polędwicę. Na wierzch kładziemy kawałek masła.
  6. 6. Wstawiamy mięso na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 150°C.
  7. 7. W trakcie pieczenia często polewamy wytopionym tłuszczem.
  8. 8. Wyjmujemy polędwicę na półmisek i kroimy.
  9. 9. Rondel z pozostałym z pieczenia tłuszczem podgrzewamy, dodajemy mąkę i zasmażamy.
  10. 10. Do zasmażki dodajemy rosół i sok z cytryny.
  11. 11. Gotowym sosem polewamy polędwicę.
Klasyfikacja przepisu:
Posiłek: Obiad Lunch Kolacja
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 3-4
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: jajka mąka i produkty zbożowe wieprzowina
Metody przygotowania: Pieczenie z obsmażaniem
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:2.209