Polędwica wieprzowa smażona

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Polędwiczka wieprzowa  g  x  kcal = 0 kcal
Cytryna  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Smalec  g  x  kcal = 0 kcal
Bułka tarta  g  x  kcal = 0 kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Rosół drobiowy  g  x   kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Polędwica wieprzowa smażona
  1. 1. Usuwamy nadmiar tłuszczu z polędwicy z młodej wieprzowiny. Po czym rozbijamy mięso tłuczkiem.
  2. 2. Solimy mięso na pół godziny przed smażeniem, a na­stępnie obsypujemy mąką.
  3. 3. Smarujemy pędzelkiem maczanym w rozbitym jaju.
  4. 4. Obtaczamy mięso w bułce tartej. W razie odpadania ziarenek bułki od mięsa smarujemy i obtaczamy je ponownie.
  5. 5. Rozgrzewamy w rondlu smalec i smażymy na nim polędwicę. Na wierzch kładziemy kawałek masła.
  6. 6. Wstawiamy mięso na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 150°C.
  7. 7. W trakcie pieczenia często polewamy wytopionym tłuszczem.
  8. 8. Wyjmujemy polędwicę na półmisek i kroimy.
  9. 9. Rondel z pozostałym z pieczenia tłuszczem podgrzewamy, dodajemy mąkę i zasmażamy.
  10. 10. Do zasmażki dodajemy rosół i sok z cytryny.
  11. 11. Gotowym sosem polewamy polędwicę.
Klasyfikacja przepisu:
Posiłek: Obiad Lunch Kolacja
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 3-4
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: jajka mąka i produkty zbożowe wieprzowina
Metody przygotowania: Pieczenie z obsmażaniem
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Ja tam się nie trudziłam z drinkami bo nie specjalnie je umie więc kupiłam kilka smakowych ...
Może to mniej oryginalne niż jakieś wyszukane drinki, ale ja na swoim panieńskim miałam kilka ...
Mam nadzieje,że podane powyżej wskazówki tym razem pomogą.
Smaki Kornwalii ~ Gość
Przypuszczam, że wymieniony "łupak" to angielski haddock. Po polsku ryba nazywa się łupacz a ...
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.777