-
1. Cielęcinę solimy i szpikujemy słoniną.
-
2. Pieczemy w rondlu z dodatkiem masła.
-
3. Upieczoną cielęcinę kroimy w równe, cienkie plastry.
-
4. Rozgrzewamy na patelni masło, wsypujemy mąkę, podsmażamy. Gdy mąka nabierze lekko złoty kolor, dodajemy śmietanę, sól i połowę utartego parmezanu, zagotowujemy i dodajemy żółtka.
-
5. Tak przygotowanym sosem polewamy każdy kawałek mięsa (sos powinien być tak gęsty, aby nie spłynął z mięsa).
-
6. Układamy prostopadle jeden kawałek mięsa przy drugim.
-
7. Całość polewamy pozostałym sosem.
-
8. Posypujemy mięso parmezanem i skrapiamy tłuszczem wytopionym w trakcie pieczenia.
-
9. Wstawiamy na 5 minut do rozgrzanego do 180°C piekarnika.
-
10. Wyjmujemy z piekarnika, gdy mięso uzyska złoty kolor.