Pasta con le sarde

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
5
1
Średnia 5 / 5 (1 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Orzech Pinii  g  x  kcal =  kcal
Pieprz czarny  g  x  kcal =  kcal
Oliwa z oliwek  g  x  kcal =  kcal
Sardela  g  x  kcal =  kcal
Sardynka  g  x  kcal = 0 kcal
Szafran  g  x  kcal =  kcal
Cebula  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Koper włoski/Fenkuł  g  x  kcal = 0 kcal
Rodzynki  g  x  kcal =  kcal
Bułka tarta  g  x  kcal = 0 kcal
Makaron bucatini  g  x  kcal = 0 kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Pasta con le sarde
  1. 1. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C.
  2. 2. Usuwamy głowy i ogony połowie sardynek i kroimy je na mniejsze kawałki.
  3. 3. Usuwamy wierzchnie liście z fenkułu i myjemy go.
  4. 4. Do garnka wlewamy 1 1/2 litra wody, solimy, wkładamy fenkuł i gotujemy do miękkości (od zawrzenia około 5-8 minut)
  5. 5. Ugotowany koper wyjmujemy na durszlak i odsączamy.
  6. 6. Kroimy go na dość duże kawałki. Wodę z gotowania zachowujemy.
  7. 7. Rozgrzewamy 1/4 szklanki oleju na patelni i podsmażamy na złoty kolor posiekaną cebulę.
  8. 8. Dodajemy pokrojone sardynki i sardele.
  9. 9. Podczas smażenia rozgniatamy ryby widelcem na gęstą masę.
  10. 10. Dodajemy orzeszki pinii, rodzynki, szafran, sól i pieprz.
  11. 11. W rondlu rozgrzewamy pozostały olej i podsmażamy koper włoski. Przekładamy do miseczki.
  12. 12. Na olej po koprze wkładamy pozostałe sardynki. Podsmażamy je do miękkości przez 10 minut, obracając w trakcie smażenia tak aby się nie rozpadły.
  13. 13. Do wody pozostałej po gotowaniu kopru wrzucamy makaron i gotujemy go al dente przez około 10 minut.
  14. 14. Ugotowany makaron przekładamy do żaroodpornego naczynia i polewamy połową sosu z sardynek. Na warstwie sosu układamy warstwę kopru, a następnie warstwę całych sardynek. Czynność powtarzamy aż skończą się składniki. Wierzchnią warstwę powinien stanowić makaron obsypany bułką tartą.
  15. 15. Przykrywamy naczynie żaroodporne i zapiekamy makaron przez 15-20 minut.
Klasyfikacja przepisu:
Posiłek: Obiad Lunch Kolacja
Kuchnie świata: kuchnia włoska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 4-6
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Rodzaj głównego składnika: ryby
Metody przygotowania: Gotowanie Zapiekanie, opiekanie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd729634 price of doxycycline 100mg
wh0cd392153 tadacip
wh0cd337793 propranolol buy atenolol augmentin tadacip buy celebrex tetracycline doxycycline
wh0cd186027 phenergan tablet advair diskus metformin keflex 500
wh0cd457830 Revia Online
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.756