Pasta con le sarde

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
5
1
Średnia 5 / 5 (1 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Orzech Pinii  g  x  kcal =  kcal
Pieprz czarny  g  x  kcal =  kcal
Oliwa z oliwek  g  x  kcal =  kcal
Sardela  g  x  kcal =  kcal
Sardynka  g  x  kcal = 0 kcal
Szafran  g  x  kcal =  kcal
Cebula  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Koper włoski/Fenkuł  g  x  kcal = 0 kcal
Rodzynki  g  x  kcal =  kcal
Bułka tarta  g  x  kcal = 0 kcal
Makaron bucatini  g  x  kcal = 0 kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Pasta con le sarde
  1. 1. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C.
  2. 2. Usuwamy głowy i ogony połowie sardynek i kroimy je na mniejsze kawałki.
  3. 3. Usuwamy wierzchnie liście z fenkułu i myjemy go.
  4. 4. Do garnka wlewamy 1 1/2 litra wody, solimy, wkładamy fenkuł i gotujemy do miękkości (od zawrzenia około 5-8 minut)
  5. 5. Ugotowany koper wyjmujemy na durszlak i odsączamy.
  6. 6. Kroimy go na dość duże kawałki. Wodę z gotowania zachowujemy.
  7. 7. Rozgrzewamy 1/4 szklanki oleju na patelni i podsmażamy na złoty kolor posiekaną cebulę.
  8. 8. Dodajemy pokrojone sardynki i sardele.
  9. 9. Podczas smażenia rozgniatamy ryby widelcem na gęstą masę.
  10. 10. Dodajemy orzeszki pinii, rodzynki, szafran, sól i pieprz.
  11. 11. W rondlu rozgrzewamy pozostały olej i podsmażamy koper włoski. Przekładamy do miseczki.
  12. 12. Na olej po koprze wkładamy pozostałe sardynki. Podsmażamy je do miękkości przez 10 minut, obracając w trakcie smażenia tak aby się nie rozpadły.
  13. 13. Do wody pozostałej po gotowaniu kopru wrzucamy makaron i gotujemy go al dente przez około 10 minut.
  14. 14. Ugotowany makaron przekładamy do żaroodpornego naczynia i polewamy połową sosu z sardynek. Na warstwie sosu układamy warstwę kopru, a następnie warstwę całych sardynek. Czynność powtarzamy aż skończą się składniki. Wierzchnią warstwę powinien stanowić makaron obsypany bułką tartą.
  15. 15. Przykrywamy naczynie żaroodporne i zapiekamy makaron przez 15-20 minut.
Klasyfikacja przepisu:
Posiłek: Obiad Lunch Kolacja
Kuchnie świata: kuchnia włoska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 4-6
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Rodzaj głównego składnika: ryby
Metody przygotowania: Gotowanie Zapiekanie, opiekanie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd542798 inderal buy robaxin cheapest avalide diclofenac buspar
wh0cd816843 nexium buy cheap nolvadex online without prescription atarax 25 erythromycin metformin ...
wh0cd934649 buy provera clicking here anafranil buy neurontin provera tamoxifen effexor xr 75 ...
wh0cd629992 erythromycin augmentin penicillin tadacip zithromax proventil hfa 90 mcg inhaler
wh0cd967479 buy inderal online yasmin prednisone acetate celexa neurontin
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:4.177