Grochówka

Grochówka
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.38
8
Średnia 3.38 / 5 (8 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Wieprzowina  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Cebula  g  x  kcal =  kcal
Czosnek  g  x  kcal =  kcal
Groch łuskowy (żółty)  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Por  g  x  kcal =  kcal
Pietruszka  g  x  kcal =  kcal
Seler korzeniowy  g  x  kcal =  kcal
Marchew  g  x  kcal =  kcal
Smalec  g  x  kcal = 0 kcal
Grzyby  g  x  kcal = 0 kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Grochówka
  1. 1. Kilka godzin przed gotowaniem namaczamy groch.
    Kilka godzin przed gotowaniem namaczamy groch.
  2. 2. Z wieprzowiny, jarzyn i grzybów gotujemy rosół. Groch gotujemy w tej samej wodzie, w której był namaczany.
  3. 3. Gdy groch będzie miękki przecieramy go przez sito i przelewamy rosołem tak, aby na sicie pozostała jedynie jego łupina.
  4. 4. Resztę rosołu przecedzamy do grochu, dosalamy, podprawiamy zasmażką ze smalcu, mąki i posiekanej cebuli.
  5. 5. Dodajemy roztarty czosnek i ponownie zagotowujemy
  6. 6. Wieprzowinę kroimy w kawałeczki i wkładamy do wazy.
  7. 7. Do zupy możemy dodać drobno pokrojony ogórek kwaszony. Podajemy ją z grzankami, kaszą perłową, wędzonką pokrojoną w plasterki, wcześniej gotowaną w zupie lub kiełbaskami przygotowywanymi na parze.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Zupy
Posiłek: Obiad
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 4-6
Czas przygotowania: 30 - 60 minut
Rodzaj głównego składnika: warzywa wieprzowina
Metody przygotowania: Gotowanie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd362935 hydrochlorothiazide online nexium get more info buy clonidine online amoxicillin 875 ...
w jakiś nieoczywisty sposób, trzeba zarabiać, kogo głupoty interesują ?
Kompletne bzdury. Dieta paleo czy nawet LCHF to rozwiązanie. Unikanie tłuszczu zwierzęcego to ...
dobre ale szkodliwe
Lampka jest poprawnym zwrotem, które znajduje się w słowniku języka polskiego PWN. Czy mamy ...
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.65