-
1. Mięso płuczemy i rozcinamy pomiędzy warstwami mięsa i błon tak, aby utworzyła się kieszeń.
-
2. Cienkim, ostrym nożem delikatnie odcinamy kości żebrowe, aż do nasady z obu stron. Uważamy, aby nie uszkodzić błon i mięsa.
-
3. Kręgosłup nacinamy w poprzek w wielu miejscach tak, aby łatwiej było porcjować go po upieczeniu.
-
4. Bułkę moczymy w mleku i odciskamy.
-
5. Siekamy koper.
-
6. Ucieramy żółtka z masłem, dodajemy bułkę i mieszamy.
-
7. Dodajemy przyprawy, koperek i solimy.
-
8. Ubijamy pianę, mieszamy ją z masłem i dodajemy tartą bułkę.
-
9. Utworzoną w mięsie kieszeń wypełniamy przygotowanym nadzieniem.
-
10. Mięso układamy na brytfannie, polewamy olejem i pieczemy do miękkości w piekarniku, podlewając od czasu do czasu wodą.
-
11. Gotowe mięso kroimy wraz z kością kręgosłupa w poprzek na 1/2cm kawałki.
-
12. Przed podaniem układamy mięso na długim półmisku i polewamy własnym sosem.
-
13. Potrawę podajemy z ziemniakami, sałatkami, kompotem z borówek lub z chrzanem.