Szpinak z foremek

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Koper ogrodowy  g  x  kcal =  kcal
Szpinak  g  x  kcal = 0 kcal
Pietruszka  g  x  kcal =  kcal
Ser Parmezan  g  x  kcal = 0 kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Szpinak z foremek
  1. 1. Oczyszczony szpinak gotujemy przez chwilę w osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Przecieramy przez sito.
  2. 2. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy prze­tarty szpinak, solimy, dodajemy cukier, posiekany koperek i pietruszkę. Dusimy na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje.
  3. 3. Do gotowego szpinaku dodajemy starty parmezan i żółtka, mieszamy.
  4. 4. Małe foremki w kształcie słup­ków smarujemy masłem i wypełniamy je dokładnie gotową masą. Wstawiamy je do naczynia żaroodpornego, na spód dodajemy troszeczkę wrzącej wody i przykrywamy foremki natłuszczonym papierem.
  5. 5. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180-200°C przez około 10 min.
  6. 6. Tak przygotowany szpinak podajemy jako jarzynę i dekorację do mięs.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Dodatki
Posiłek: Obiad
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 3-4
Czas przygotowania: 30 - 60 minut
Rodzaj głównego składnika: warzywa
Metody przygotowania: Gotowanie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd266374 Trazodone
O wieprzowinie ~ Gość
wh0cd508011 sinequan tricor lipitor
wh0cd700395 cheap kamagra
wh0cd614281 Arimidex Online
>Picie kawy powoduje palpitacje serca i zwiększa tętno. Może tak >się zdarzyć - ale tylko ...
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.671