Szpinak z foremek

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Koper ogrodowy  g  x  kcal =  kcal
Szpinak  g  x  kcal = 0 kcal
Pietruszka  g  x  kcal =  kcal
Ser Parmezan  g  x  kcal = 0 kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Szpinak z foremek
  1. 1. Oczyszczony szpinak gotujemy przez chwilę w osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Przecieramy przez sito.
  2. 2. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy prze­tarty szpinak, solimy, dodajemy cukier, posiekany koperek i pietruszkę. Dusimy na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje.
  3. 3. Do gotowego szpinaku dodajemy starty parmezan i żółtka, mieszamy.
  4. 4. Małe foremki w kształcie słup­ków smarujemy masłem i wypełniamy je dokładnie gotową masą. Wstawiamy je do naczynia żaroodpornego, na spód dodajemy troszeczkę wrzącej wody i przykrywamy foremki natłuszczonym papierem.
  5. 5. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180-200°C przez około 10 min.
  6. 6. Tak przygotowany szpinak podajemy jako jarzynę i dekorację do mięs.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Dodatki
Posiłek: Obiad
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 3-4
Czas przygotowania: 30 - 60 minut
Rodzaj głównego składnika: warzywa
Metody przygotowania: Gotowanie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd460372 fluconazole 150mg Nolvadex clomid pills
wh0cd680813 flomax azulfidine procardia for preterm labor apcalis symmetrel
wh0cd950788 tretinoin rimonabant clonidine .3 mg
wh0cd40480 more helpful hints lasix online buy celexa Order Vermox advair diskus
wh0cd635945 terramycin prandin propecia
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.678