Pączki z różą

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Drożdże  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier waniliowy  g  x  kcal =  kcal
Konfitura różana  g  x   kcal =  kcal
Smalec  g  x  kcal = 0 kcal
Spirytus Rektyfikowany  g  x  kcal =  kcal
Cukier puder  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Pączki z różą
  1. 1. Drożdże mieszamy z łyżką letniego (nie gorącego) mleka, łyżką mąki i 1/2 łyżki cukru.
  2. 2. Do miski przesiewamy mąkę, a w środku robimy dołek.
  3. 3. Gdy drożdże wyrosną, wlewamy je do mąki, a następnie wbijamy jajko, dodajemy sól, resztę cukru, i wlewamy po trochu pozostałe mleko.
  4. 4. Wszystko mieszamy łyżką, zataczając coraz większy krąg, aż zmiesza się cała mąka z płynem.
  5. 5. Masę ugniatamy ręcznie przez 10-15 minut, a gdy ciasto zaczyna lśnić, jest gładkie i widać pęcherze, dodajemy roztopione masło i ugniatamy jeszcze przez kilka minut, aż masa dobrze wymiesza się z masłem.
  6. 6. Z ciasta formujemy kulę, smarujemy ją lekko masłem i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem.
  7. 7. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy grubo i wykrawamy krążki o średnicy ok. 4cm.
  8. 8. Na środku krążka kładziemy konfiturę z róży i przykrywamy drugim krążkiem bez farszu i dokładnie sklejamy.
  9. 9. Układamy pączki na oproszonej mąką stolnicy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
  10. 10. Wyrośnięte ciastka smażymy na silnie rozgrzanym smalcu, na średnim ogniu z dodatkiem spirytusu, wrzucając je wyrośniętą stroną w dół. Pączki smażymy pod przykryciem. Jednorazowo wrzucamy taką ilość, która pozwoli pączkom swobodnie pływać w tłuszczu.
  11. 11. Gdy pączki z jednej strony się zarumienią odwracamy je i smażymy z drugiej strony, bez pokrywki.
  12. 12. Gotowe pączki wyławiamy i kładziemy na serwecie, aby obciekły z tłuszczu.
  13. 13. Pączki układamy na półmisku i obsypujemy cukrem pudrem.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Posiłek: Podwieczorek
Stopień trudności: Mistrzowskie
Ilość osób: 6-8
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Metody przygotowania: Smażenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd424990 prednisolone by mail
wh0cd588071 allopurinol diclofenac gel 3 resource retin-a atenolol tenormin prednisolone
wh0cd216633 buy albendazole buy adalat Buy Provera albuterol drug buy robaxin
Przydatny artykuł dla osób, które planują założenie bądź dopiero co założyły aparat. Ja ...
wh0cd376695 buy toradol furosemide iv provera valtrex buy revia online fluoxetine
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.918