Pączki z różą

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Drożdże  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier waniliowy  g  x  kcal =  kcal
Konfitura różana  g  x   kcal =  kcal
Smalec  g  x  kcal = 0 kcal
Spirytus Rektyfikowany  g  x  kcal =  kcal
Cukier puder  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Pączki z różą
  1. 1. Drożdże mieszamy z łyżką letniego (nie gorącego) mleka, łyżką mąki i 1/2 łyżki cukru.
  2. 2. Do miski przesiewamy mąkę, a w środku robimy dołek.
  3. 3. Gdy drożdże wyrosną, wlewamy je do mąki, a następnie wbijamy jajko, dodajemy sól, resztę cukru, i wlewamy po trochu pozostałe mleko.
  4. 4. Wszystko mieszamy łyżką, zataczając coraz większy krąg, aż zmiesza się cała mąka z płynem.
  5. 5. Masę ugniatamy ręcznie przez 10-15 minut, a gdy ciasto zaczyna lśnić, jest gładkie i widać pęcherze, dodajemy roztopione masło i ugniatamy jeszcze przez kilka minut, aż masa dobrze wymiesza się z masłem.
  6. 6. Z ciasta formujemy kulę, smarujemy ją lekko masłem i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem.
  7. 7. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy grubo i wykrawamy krążki o średnicy ok. 4cm.
  8. 8. Na środku krążka kładziemy konfiturę z róży i przykrywamy drugim krążkiem bez farszu i dokładnie sklejamy.
  9. 9. Układamy pączki na oproszonej mąką stolnicy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
  10. 10. Wyrośnięte ciastka smażymy na silnie rozgrzanym smalcu, na średnim ogniu z dodatkiem spirytusu, wrzucając je wyrośniętą stroną w dół. Pączki smażymy pod przykryciem. Jednorazowo wrzucamy taką ilość, która pozwoli pączkom swobodnie pływać w tłuszczu.
  11. 11. Gdy pączki z jednej strony się zarumienią odwracamy je i smażymy z drugiej strony, bez pokrywki.
  12. 12. Gotowe pączki wyławiamy i kładziemy na serwecie, aby obciekły z tłuszczu.
  13. 13. Pączki układamy na półmisku i obsypujemy cukrem pudrem.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Posiłek: Podwieczorek
Stopień trudności: Mistrzowskie
Ilość osób: 6-8
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Metody przygotowania: Smażenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
O wieprzowinie ~ Gość
wh0cd508011 sinequan tricor lipitor
wh0cd700395 cheap kamagra
wh0cd614281 Arimidex Online
>Picie kawy powoduje palpitacje serca i zwiększa tętno. Może tak >się zdarzyć - ale tylko ...
wh0cd523433 citalopram hydrobromide
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.506