Pączki gospodarskie

Pączki gospodarskie
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.5
8
Średnia 3.5 / 5 (8 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Marmolada malinowa  g  x   kcal =  kcal
Drożdże  g  x  kcal = 0 kcal
Rum  g  x  kcal =  kcal
Skórka z cytryny  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Cukier waniliowy  g  x  kcal =  kcal
Smalec  g  x  kcal = 0 kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Pączki gospodarskie
  1. 1. Mieszamy 20dkg mąki z mlekiem oraz drożdżami i odstawiamy na godzinę.
    Mieszamy 20dkg mąki z mlekiem oraz drożdżami i odstawiamy na godzinę.
  2. 2. Ubijamy w kąpieli wodnej żółtka z cukrem, z dodatkiem całych jaj i skórki z cytryny.
  3. 3. Ubitą masę łączymy z wyrośniętym ciastem.
  4. 4. Dodajemy sól, rum i resztę mąki.
  5. 5. Zagniatamy ciasto.
  6. 6. Po 30 minutach, gdy ciasto będzie gładkie, dodajemy ciepłe masło. Całość mieszamy na jednolitą masę. Wygładzamy, nakrywamy serwetą i odstawiamy do wyrośnięcia.
  7. 7. Nabieramy niewielkie (ok. 3dkg) kawałki ciasta na łyżkę, zawijamy w nie marmo­ladę i formujemy okrągłe bułki.
  8. 8. Gotowe bułki wykładamy na oprószoną mąką serwetę i pozostawiamy, aby wyrosły.
  9. 9. Wyrośnięte bułki obracamy na drugą stronę.
  10. 10. Pączki smażymy na głębokiej patelni, na rozgrzanym smalcu.
  11. 11. Gorące pączki dekorujemy lukrem ze skórka pomarańczową.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Kuchnie świata: kuchnia polska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 8-12
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Rodzaj głównego składnika: jajka mąka i produkty zbożowe
Metody przygotowania: Smażenie w głębokim tłuszczu
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd293627 propranolol prednisone hydrochlorothiazide eurax strattera
Kto chce troche motywacji do odchudzania, niech zajrzy na strone w podpsie
wh0cd282310 celebrex benicar medrol tenormin
wh0cd260787 bentyl otc
wh0cd251709 Clindamycin
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.748