Pączki ponczowe

Pączki ponczowe
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
5
1
Średnia 5 / 5 (1 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Cytryna  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Rum  g  x  kcal =  kcal
Smalec  g  x  kcal = 0 kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Cukier puder  g  x  kcal =  kcal
Migdał gorzki  g  x  kcal = 0 kcal
Drożdże  g  x  kcal = 0 kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Skórka z cytryny  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Pączki ponczowe
  1. 1. Zarabiamy drożdże z 2-ma łyżkami mleka.
    Zarabiamy drożdże z 2-ma łyżkami mleka.
  2. 2. Resztę mleka zagotowujemy i za­parzamy nim szklankę mąki. Wszystko dokładnie rozcieramy.
  3. 3. Do zaparzonej mąki wlewamy wyrośnięte drożdże i mieszamy. Odstawiamy na godzinę.
  4. 4. Ubijamy żółtka i jaja z 10dkg cu­kru na pianę.
  5. 5. Sparzone migdały drobno siekamy i przesiewamy przez sito.
  6. 6. Ucieramy migdały z cytrynową skórką i do­dajemy wszystko do ciasta. Czekamy aż urośnie.
  7. 7. Dodajemy sól i rum, rozbijamy wszystko dokładnie.
  8. 8. Dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto aż zrobi się gładkie.
  9. 9. Dodajemy ciepłego masła.
  10. 10. Zagniatamy aż masło połączy się z ciastem.
  11. 11. Pączki nadziewamy masą ponczową (na masę mielimy migdały bez łupin, ucieramy w misce z 15dkg cukru i żółt­kiem, po czym dodajemy rum, cytryno­wą skórkę i sok).
  12. 12. Odstawiamy pączki w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  13. 13. Wyrośnięte pączki smażymy na rozgrzanym smalcu.
  14. 14. Gotowe pączki posypujemy cukrem pudrem.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Posiłek: Przekąski
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Łatwe
Ilość osób: 6-8
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: jajka mąka i produkty zbożowe
Metody przygotowania: Smażenie w głębokim tłuszczu
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd954637 anafranil 25 mg indocin fluoxetine hcl levaquin cafergot
wh0cd660732 prevacid lansoprazole dipyridamole prilosec epivir florinef 0.1 mg diarex
wh0cd881164 order cytotec
wh0cd440316 abilify no rx fluoxetine online Order Elocon medrol pak
wh0cd264737 prednisolone tablets
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.635