Pączki ponczowe

Pączki ponczowe
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
5
1
Średnia 5 / 5 (1 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Cytryna  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Rum  g  x  kcal =  kcal
Smalec  g  x  kcal = 0 kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Cukier puder  g  x  kcal =  kcal
Migdał gorzki  g  x  kcal = 0 kcal
Drożdże  g  x  kcal = 0 kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Skórka z cytryny  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Pączki ponczowe
  1. 1. Zarabiamy drożdże z 2-ma łyżkami mleka.
    Zarabiamy drożdże z 2-ma łyżkami mleka.
  2. 2. Resztę mleka zagotowujemy i za­parzamy nim szklankę mąki. Wszystko dokładnie rozcieramy.
  3. 3. Do zaparzonej mąki wlewamy wyrośnięte drożdże i mieszamy. Odstawiamy na godzinę.
  4. 4. Ubijamy żółtka i jaja z 10dkg cu­kru na pianę.
  5. 5. Sparzone migdały drobno siekamy i przesiewamy przez sito.
  6. 6. Ucieramy migdały z cytrynową skórką i do­dajemy wszystko do ciasta. Czekamy aż urośnie.
  7. 7. Dodajemy sól i rum, rozbijamy wszystko dokładnie.
  8. 8. Dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto aż zrobi się gładkie.
  9. 9. Dodajemy ciepłego masła.
  10. 10. Zagniatamy aż masło połączy się z ciastem.
  11. 11. Pączki nadziewamy masą ponczową (na masę mielimy migdały bez łupin, ucieramy w misce z 15dkg cukru i żółt­kiem, po czym dodajemy rum, cytryno­wą skórkę i sok).
  12. 12. Odstawiamy pączki w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  13. 13. Wyrośnięte pączki smażymy na rozgrzanym smalcu.
  14. 14. Gotowe pączki posypujemy cukrem pudrem.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Posiłek: Przekąski
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Łatwe
Ilość osób: 6-8
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: jajka mąka i produkty zbożowe
Metody przygotowania: Smażenie w głębokim tłuszczu
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
http://dapoxetine-onlinepriligy.net/ - dapoxetine-onlinepriligy.net.ankor ...
http://dapoxetine-onlinepriligy.net/ - dapoxetine-onlinepriligy.net.ankor ...
http://dapoxetine-onlinepriligy.net/ - dapoxetine-onlinepriligy.net.ankor ...
wh0cd362935 hydrochlorothiazide online nexium get more info buy clonidine online amoxicillin 875 ...
w jakiś nieoczywisty sposób, trzeba zarabiać, kogo głupoty interesują ?
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.18