Tarta z kurkami

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3
2
Średnia 3 / 5 (2 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Kurka-pieprznik jadalny  g  x  kcal = 0 kcal
Borowik  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Ser Parmezan  g  x  kcal = 0 kcal
Śmietana kremowa  g  x  kcal = 0 kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Cebula  g  x  kcal =  kcal
Pomidory suszone  g  x   kcal =  kcal
Pietruszka nać  g  x  kcal =  kcal
Oliwa z oliwek  g  x  kcal =  kcal
Bazylia pospolita  g  x  kcal =  kcal
Rozmaryn  g  x  kcal =  kcal
Tymianek  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Pieprz mielony  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Tarta z kurkami
  1. 1. Przesiewamy mąkę na stolnicę.
  2. 2. Dodajemy pokrojone na małe kawałki masło oraz szczyptę soli i razem siekamy nożem. Powinno powstać grudkowate ciasto.
  3. 3. W cieście robimy wgłębienie, wlewamy w nie 1 jajko i 2-3 łyżki wody, dodajemy starty parmezan (100g) i przyprawy, a następnie zagniatamy ciasto.
  4. 4. Formujemy z niego kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
  5. 5. Wykładamy ciasto na obsypaną mąką stolnicę, po czym rozwałkowujemy je na placek wielkości formy do tarty.
  6. 6. Dużą formę na tartę smarujemy dokładnie oliwą i wykładamy ją ciastem, oblepiamy również brzeg formy. Najłatwiej jest nawinąć placek na wałek i na nim przenieść go do formy. Za pomocą widelca nakłuwamy ciasto w kilku miejscach.
  7. 7. Wstawiamy ciasto na 5-10 minut do lodówki.
  8. 8. Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy aż ciasto będzie miało złoty kolor.
  9. 9. Dokładnie oczyszczamy grzyby i kroimy je w plastry, cebulę kroimy w drobną kostkę, a pomidory w cienkie paski.
  10. 10. Na patelni rozgrzewamy oliwę, a następnie podsmażamy na niej grzyby z cebulą.
  11. 11. Przekładamy grzyby z cebulą do miski, dodajemy śmietanę, starty parmezan, kozi ser oraz jajko. Całość mieszamy.
  12. 12. Przekładamy masę grzybową na ciasto, wyrównujemy powierzchnię.
  13. 13. Ponownie wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy przez kolejne 15-20 minut. Nadzienie musi się ściąć.
Klasyfikacja przepisu:
Posiłek: Obiad Lunch
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 3-4
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Rodzaj głównego składnika: grzyby mąka i produkty zbożowe
Metody przygotowania: Gotowanie Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd978794 cafegot buy eurax retin-a
wh0cd469161 celebrex buy online baclofen diflucan paxil toradol otc tretinoin abilify cymbalta
wh0cd945958 yasmin buy ampicillin misoprostol
wh0cd836120 Zoloft buy tenormin
wh0cd414797 buy furosemide doxycycline buy abilify propecia wellbutrin citalopram buy allopurinol ...
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:2.154