Faworki ptysiowe

Faworki ptysiowe
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
4.5
2
Średnia 4.5 / 5 (2 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Olej roślinny  g  x  kcal =  kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Cukier waniliowy  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Faworki ptysiowe
  1. 1. Zagotowujemy w rondelku masło z mlekiem.
    Zagotowujemy w rondelku masło z mlekiem.
  2. 2. Do wrzącej mieszaniny wsypujemy przesianą mąkę. Dokładnie mieszamy.
  3. 3. Zestawiamy z ognia i do gorącego ciasta dodajemy po jednym jajku. Wszystko dokładnie ucieramy, aby powstała jednolita masa.
  4. 4. Dodajemy sól, zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki.
  5. 5. Rozwałkowujemy ciasto na małe kawałki i kroimy radełkiem w paski. Prze­cinamy przez środek i przewlekamy.
  6. 6. Kładziemy na rozgrzany olej.
  7. 7. Faworki smażymy wolno pod przykryciem, do momentu aż będą wystarczająco zarumienione i skru­szeją.
  8. 8. Wyjmujemy je na białą bibułę.
  9. 9. Całość posypujemy cukrem waniliowym.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 4-6
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Metody przygotowania: Smażenie w głębokim tłuszczu
Złożoność przepisu: prosty
Szczególne okazje:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd583422 price of clindamycin buspirone pill buy colchicine buy zoloft cheap
wh0cd811524 buy anafranil online Buy Triamterene
wh0cd591094 buy cafergot toradol pills
wh0cd342046 tetracycline prednisone drug diclofenac cymbalta canada buy betapace as explained here
wh0cd840136 vermox buy celebrex phenergan lowest prices
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.094