Mazurek z pomarańczą

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Migdał  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Pomarańcza  g  x  kcal =  kcal
Wanilia  g  x  kcal =  kcal
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Białko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Mączka cukrowa  g  x   kcal =  kcal
Opłatek  g  x   kcal =  kcal
Skórka pomarańczowa kandyzowana  g  x   kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Mazurek z pomarańczą
  1. 1. 5 ugotowanych jaj rozkrawamy na pół, wyjmujemy żółtka, które przecieramy przez sito.
  2. 2. Dodajemy do nich 2 surowe żółtka, cukier, mąkę i wanilię. Wszystko ucieramy w misce wałkiem na gładką masę.
  3. 3. Oddzielnie siekamy drobno migda­ły bez łupin i kroimy w cienkie paski skórkę pomarańczo­wą.
  4. 4. Ubijamy biał­ka na sztywną pianę.
  5. 5. Mieszamy wszystko z masą, rozsmarowujemy cienko na opłatkach i pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku.
  6. 6. Ścieramy skórkę pomarań­czową na bardzo cienkiej tarce.
  7. 7. Żółtą część wkładamy do porcelanowej lub kamiennej miski z łyżeczką miałkiego cukru i dokładnie rozcieramy wałkiem.
  8. 8. Dodajemy resztę cukru i przecedzony przez płótno sok pomarańczowy.
  9. 9. Wszystko ucieramy na gęsty lukier, którym dekorujemy mazurek.
  10. 10. Ciasto wstawiamy ponownie na chwilę do piekarnika, aby wyschło.
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Czym różnią się kaptury i kurtyny termoizolacyjne?
Peklowanie ~ Gość
wh0cd435967 celebrex tamoxifen bentyl amoxicillin brand name celebrex
wh0cd398980 tamoxifen price diclofenac celebrex proscar
wh0cd266374 Trazodone
O wieprzowinie ~ Gość
wh0cd508011 sinequan tricor lipitor
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.747