Mazurek marcepanowy przekładany

Mazurek marcepanowy przekładany
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
4
4
Średnia 4 / 5 (4 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Migdał  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Cytryna  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Marmolada morelowa  g  x   kcal =  kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Mazurek marcepanowy przekładany
  1. 1. Na pierwsza warstwę zagniatamy zwyczajne kruche ciasto, dodając do niego przetarte przez sito żółtka.
    Na pierwsza warstwę zagniatamy zwyczajne kruche ciasto, dodając do niego przetarte przez sito żółtka.
  2. 2. Ciasto cienko rozwałkowujemy i pieczemy.
  3. 3. Na upieczonym i wystudzonym placku rozprowadzamy marmoladę morelową lub malinową.
  4. 4. Na drugą warstwę wykonujemy ciasto marcepanowe. W tym celu oparzamy migdały, obieramy z łupin i wkładamy do zimnej wody.
  5. 5. Migdały myjemy, wybieramy na sito i odstawiamy na całą noc, by obeschły.
  6. 6. Suche migdały mielimy w maszynce, następnie dodajemy do nich tłuszcz, przesiany cukier i ucieramy.
  7. 7. Wbijamy do otrzymanej mąki pojedynczo białka, ciągle mieszając, aż utworzy się tęgie ciasto.
  8. 8. Wkładamy je do rondla i pozostawiamy na małym ogniu, ciągle mieszając.
  9. 9. Wyjmujemy ciasto w momencie, gdy zacznie się robić rumiane.
  10. 10. Zagniatamy je ponownie, a gdy stwardnieje dodajemy do niego sok z cytryny i posypujemy cukrem.
  11. 11. Brzegi wcześniej upieczonego kruchego ciasta obkładamy wąskim paskiem marcepanu, który przyklejamy do ciasta za pomocą wody lub białka.
  12. 12. Odstawiamy tak przygotowane ciasto do następnego dnia.
  13. 13. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika na bardzo krótko, aby tylko zarumienić powierzchnię.
  14. 14. Po wyjęciu smarujemy całą powierzchnię mazurka marmoladą, a gdy wyschnie lukrujemy ciasto pomadkowym lukrem.
Klasyfikacja przepisu:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
- woda z sodą i octem - DOPISZCIE, że chodzi o OCET JABŁKOWY bo ludziom krzywdę zrobicie! Nie ...
wiecie w czym ja robie oliwy teraz ? ma robota kuchnnego kohersen mycook, odryłem własne oliwy ...
wh0cd641317 citalopram headaches tetracycline capsules rimonabant bentyl abilify
wh0cd436316 buy azithromycin buy colchicine online augmentin tretinoin cream albuterol buy ...
wh0cd422759 atarax syrup proscar no rx
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.408