Rakowy budyń

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3
2
Średnia 3 / 5 (2 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Rak  g  x  kcal =  kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Kasza manna  g  x  kcal =  kcal
Śmietana  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Koper ogrodowy  g  x  kcal =  kcal
Pietruszka nać  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Rakowy budyń
  1. 1. Gotujemy raki w osolonej wodzie z koprem i pietruszką przez około 10 minut.
  2. 2. Ugotowane raki dzielimy na części i zdejmujemy skorupy.
  3. 3. Skorupy tłuczemy i smażymy na 10 dkg masła.
  4. 4. Połowę uzyskanego masła rakowego zostawiamy na sos, a drugą połowę wkładamy do garnka, dolewamy 0,5l wody i doprawiamy do smaku solą.
  5. 5. Kaszę ucieramy z jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na pół godziny.
  6. 6. Zdejmujemy z szyjek rakowych mięso - połowę zostawiamy do sosu, a resztę szatkujemy.
  7. 7. W misce ubijamy cztery żółtka na pianę, dodajemy do nich ostudzoną kaszę, posiekany koper, pietruszkę, posiekane mięso rakowe, sól.
  8. 8. Całość dokładnie mieszamy, a następnie do masy dodajemy pianę ubitą z białek.
  9. 9. Masę przekładamy do formy budyniowej wysmarowanej masłem i gotujemy przez 1,5 godziny.
  10. 10. Do śmietany dodajemy masło rakowe i mięso z szyjek rakowych, mieszamy sos.
  11. 11. Gotowy budyń podajemy z sosem rakowym.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Przystawki
Kuchnie świata: kuchnia francuska
Stopień trudności: Mistrzowskie
Ilość osób: 6-8
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: jajka kasza owoce morza
Metody przygotowania: Gotowanie Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd837253 acyclovir amitriptyline albendazole crestor 5mg price methylprednisolone ampicillin ...
wh0cd197349 methotrexate phenergan clindamycin diclofenac inderal
wh0cd652634 online erythromycin Clomid
wh0cd142989 erythromycin 250 mg triamterene robaxin more bonuses
wh0cd694566 Online Hydrochlorothiazide check this out tadacip
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.753