Rakowy budyń

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3
2
Średnia 3 / 5 (2 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Rak  g  x  kcal =  kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Kasza manna  g  x  kcal =  kcal
Śmietana  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Koper ogrodowy  g  x  kcal =  kcal
Pietruszka nać  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Rakowy budyń
  1. 1. Gotujemy raki w osolonej wodzie z koprem i pietruszką przez około 10 minut.
  2. 2. Ugotowane raki dzielimy na części i zdejmujemy skorupy.
  3. 3. Skorupy tłuczemy i smażymy na 10 dkg masła.
  4. 4. Połowę uzyskanego masła rakowego zostawiamy na sos, a drugą połowę wkładamy do garnka, dolewamy 0,5l wody i doprawiamy do smaku solą.
  5. 5. Kaszę ucieramy z jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na pół godziny.
  6. 6. Zdejmujemy z szyjek rakowych mięso - połowę zostawiamy do sosu, a resztę szatkujemy.
  7. 7. W misce ubijamy cztery żółtka na pianę, dodajemy do nich ostudzoną kaszę, posiekany koper, pietruszkę, posiekane mięso rakowe, sól.
  8. 8. Całość dokładnie mieszamy, a następnie do masy dodajemy pianę ubitą z białek.
  9. 9. Masę przekładamy do formy budyniowej wysmarowanej masłem i gotujemy przez 1,5 godziny.
  10. 10. Do śmietany dodajemy masło rakowe i mięso z szyjek rakowych, mieszamy sos.
  11. 11. Gotowy budyń podajemy z sosem rakowym.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Przystawki
Kuchnie świata: kuchnia francuska
Stopień trudności: Mistrzowskie
Ilość osób: 6-8
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: jajka kasza owoce morza
Metody przygotowania: Gotowanie Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
O wieprzowinie ~ Gość
wh0cd508011 sinequan tricor lipitor
wh0cd700395 cheap kamagra
wh0cd614281 Arimidex Online
>Picie kawy powoduje palpitacje serca i zwiększa tętno. Może tak >się zdarzyć - ale tylko ...
wh0cd523433 citalopram hydrobromide
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.669