Chleb żytni z kminkiem na zakwasie

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Sól  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka żytnia  g  x  kcal = 0 kcal
Czarnuszka siewna  g  x  kcal =  kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Kmin  g  x  kcal =  kcal
Drożdże  g  x  kcal = 0 kcal
Zakwas chlebowy  g  x   kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Chleb żytni z kminkiem na zakwasie
  1. 1. Do miski przesiewamy 2 kg mąki, a następnie dodajemy zakwas chlebowy, drożdże i ciepłą wodę.
  2. 2. Całość mieszamy i po przykryciu odstawiamy w ciepłe miejsce na około 8 godzin, aby sfermentowało.
  3. 3. Do rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, czarnuszkę i sól. Ciasto zagniatamy przez godzinę.
  4. 4. Gdy ciasto będzie gładkie i zacznie odstawać od ręki, wygładzamy jego powierzchnię zamoczoną w wo­dzie ręką, nakrywamy i pozostawimy, aby urosło.
  5. 5. Ciasto powinno podwoić swoją objętość po ok. 2-3 godziny.
  6. 6. Po wyrośnięciu, dzielimy na porcje i wyrabiamy bochenki.
  7. 7. Wkładamy chleb do piekarnika i pieczemy w temperaturze około180°C przez godzinę.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Dodatki
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 8-12
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: mąka i produkty zbożowe
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd934638 fluoxetine by mail buy celexa propecia
wh0cd164509 i found it zovirax tadalis sx
wh0cd566559 furosemide triamterene hctz 75 50 mg celebrex ampicillian tetracycline pills ...
wh0cd825918 Amitriptyline 10 Mg furosemide 20 mg tab
wh0cd577871 bentyl pills buy anafranil online anafranil buy allopurinol avodart baclofen
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.232