Chleb żytni z kminkiem na zakwasie

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Sól  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka żytnia  g  x  kcal = 0 kcal
Czarnuszka siewna  g  x  kcal =  kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Kmin  g  x  kcal =  kcal
Drożdże  g  x  kcal = 0 kcal
Zakwas chlebowy  g  x   kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Chleb żytni z kminkiem na zakwasie
  1. 1. Do miski przesiewamy 2 kg mąki, a następnie dodajemy zakwas chlebowy, drożdże i ciepłą wodę.
  2. 2. Całość mieszamy i po przykryciu odstawiamy w ciepłe miejsce na około 8 godzin, aby sfermentowało.
  3. 3. Do rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, czarnuszkę i sól. Ciasto zagniatamy przez godzinę.
  4. 4. Gdy ciasto będzie gładkie i zacznie odstawać od ręki, wygładzamy jego powierzchnię zamoczoną w wo­dzie ręką, nakrywamy i pozostawimy, aby urosło.
  5. 5. Ciasto powinno podwoić swoją objętość po ok. 2-3 godziny.
  6. 6. Po wyrośnięciu, dzielimy na porcje i wyrabiamy bochenki.
  7. 7. Wkładamy chleb do piekarnika i pieczemy w temperaturze około180°C przez godzinę.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Dodatki
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 8-12
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: mąka i produkty zbożowe
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd392153 bupropion buy arimidex tadalafil buy prednisone buy yasmin online azithromycin
wh0cd729634 price of doxycycline 100mg
wh0cd392153 tadacip
wh0cd337793 propranolol buy atenolol augmentin tadacip buy celebrex tetracycline doxycycline
wh0cd186027 phenergan tablet advair diskus metformin keflex 500
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.825