Bułki zaparzane

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Drożdże piekarskie  g  x  kcal = 0 kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Mak niebieski  g  x  kcal =  kcal
Czarnuszka siewna  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Bułki zaparzane
  1. 1. W misce zaparzamy 1/2 kg mąki z 1/2 litra wrzącego mleka i rozcieramy tak, aby nie było grudek.
  2. 2. Wlewamy drożdże rozprowadzone w małej ilości mleka, przykrywamy rozczyn ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.
  3. 3. Dodajemy sól, resztę mąki i pozostałe mleko, mieszamy, aby powstało gęste ciasto.
  4. 4. Masę przyprawiamy czarnuszką i do­kładnie wyrabiamy.
  5. 5. Ponownie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia.
  6. 6. Po 2-3 godzinach wyrabiamy 2 okrągłe bułki, przekładamy na obsypaną mąką blachę i odstawiamy na kilkanaście minut do wyrośnięcia.
  7. 7. Smarujemy bułki żółtkiem, posypujemy makiem i wstawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 220ºC.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Dodatki
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: powyżej 12
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd614281 Arimidex Online
>Picie kawy powoduje palpitacje serca i zwiększa tętno. Może tak >się zdarzyć - ale tylko ...
wh0cd523433 citalopram hydrobromide
wh0cd237833 buy yasmin
wh0cd934644 Tenormin antabuse cephalexin with no prescription
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:2.157