Galantyna z indyka

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
5
1
Średnia 5 / 5 (1 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Indyk  g  x  kcal =  kcal
Cielęcina  g  x  kcal = 0 kcal
Wątroba z indyka  g  x  kcal =  kcal
Ozór cielęcy  g  x  kcal = 0 kcal
Słonina wieprzowa  g  x  kcal = 0 kcal
Włoszczyzna  g  x  kcal = 0 kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Trufla czarna  g  x  kcal =  kcal
Bułeczki kajzerki  g  x   kcal =  kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Gałka muszkatołowa  g  x  kcal =  kcal
Imbir  g  x  kcal =  kcal
Pieprz mielony  g  x  kcal =  kcal
Pieprz czarny  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Galantyna z indyka
  1. 1. Nacinamy skórę na grzbiecie indyka i wyjmujemy kości.
  2. 2. Jeżeli chcemy podać indyka w całości, pozostawiamy skrzydła i uda. Jeśli przed podaniem zamierzamy go pokroić na części, odcinamy je tak, aby pozostawić skórę.
  3. 3. Powstałe otwory po usunięciu kości dokładnie zszywamy.
  4. 4. Odcinamy szyję.
  5. 5. Dokładnie oddzielamy mięso pozostałe przy kościach.
  6. 6. Cielęcinę kilkakrotnie mielimy na maszynce.
  7. 7. 15 dkg słoniny kroimy w drobną kostkę i dodajemy do cielęciny.
  8. 8. Dodajemy namoczone wcześniej w mleku i odciśnięte bułki.
  9. 9. Mielimy wątróbkę.
  10. 10. W osobnym naczyniu ucieramy masło.
  11. 11. Do masła dodajemy zmielone mięso, doprawiamy wg uznania gałką muszkatołową, imbirem, pieprzem i solą.
  12. 12. Ucieramy na gładką masę.
  13. 13. Dodajemy jaja oraz wątróbkę i dokładnie mieszamy.
  14. 14. Drobno kroimy pozostałą słoninę oraz ugotowany ozór i oczyszczone trufle, a następnie dodajemy je do mielonego mięsa.
  15. 15. Powstałą masą nadziewamy indyka.
  16. 16. Zaszywamy skórę.
  17. 17. Zawijamy indyka w czystą, płócienna ściereczkę i ciasno obwiązujemy nitką.
  18. 18. Oczyszczamy i myjemy włoszczyznę.
  19. 19. Owiniętego w ściereczkę indyka, włoszczyzną oraz kości z indyka wkładamy do dużego garnka.
  20. 20. Całość zalewamy wodą, lekko solimy i dodajemy kilka ziaren pieprzu.
  21. 21. Gotujemy na wolnym ogniu przez 2 godziny.
  22. 22. Po ugotowaniu wyjmujemy indyka, kładziemy go pomiędzy dwie deski do krojenia i dociskamy.
  23. 23. Przed podaniem kroimy w cienkie plastry.
Klasyfikacja przepisu:
Posiłek: Obiad Kolacja
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Mistrzowskie
Ilość osób: 4-6
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: cielęcina drób
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd599071 buy ventolin trazodone cost Propecia
wh0cd136842 augmentin amoxil cheap avana
wh0cd721279 clicking here BUY MEDROL apcalis tofranil
Acai Berry - How Come Acai Berry Supplement Great You? Is the item certified holistic? There are ...
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.128